Obama’nın örnek gösterdiği Müslüman süper kahramanlar

Obama’nın örnek gösterdiği Müslüman süper kahramanlar

ABD ve Arap dünyasında hayli popüler hâle gelen The 99 adlı çizgi roman serisinin tüm kahramanları, İslâmî kural ve geleneklere uygun tasarlanarak çizilmiş.

Karakterler de Batılı karşıtlarının tam tersi görünümde ve İslâm ülkelerinde rastlanan türden…

Projenin yaratıcısı Naif el Mutawa, 10 yıl önce bir takside aklına geliveren Marvel ve DC Comics karakterlerinin İslâmî versiyonunu yerine koyma hedefinde, büyük ilerleme kaydetmiş. Mutawa, 2006’da Kuveyt Enformasyon Bakanlığı’ndan aldığı destekle yola çıkmış ve 10 yılın sonunda ABD Başkanı Obama tarafından projesi örnek gösterilen bir girişimci olmuş.

Psikoloji doktorası yapan Mutawa, başarılı çizgi roman serisinin adını, Allah’ın 99 isminden esinlenerek koymuş. Çizgi romanın kahramanları, Rughal adlı bir kötü karakterle savaşıyor. Rughal, Usame bin Ladin’e de benziyor, IŞİD’in çirkin yüzlerinden herhângi birine de. Kahramanlar ise genellikle 3 kişilik gruplar halinde düşmanlarıyla savaşıyor.

El Kaide sonrası dünyadaki kötülükleri temsil eden bu karaktere karşı dünyanın her yanındaki süper ve “iyi” kahramanlar, Mutawa’nın kendisi olduğu apaçık anlaşılan klinik psikolog Dr. Remzi’nin liderliğinde biraraya geliyor ve mücadeleye başlıyor.

The 99, Obama tarafından inançlar arası barış ve hoşgörüye örnek olarak gösterildi. Mutawa, iki kez, teknolojide ve eğlence dünyasında önde gelen kişilerin katıldığı TED (Technology, Entertainment, Design) toplantılarına davet edildi. Forbes dergisinin zenginler listesine girmeyi başardı, Körfez ülkelerinden ödüller aldı ve en sonunda Suudi Arabistan devletinden de kabul görmeyi başardı.

Ancak bütün bu başarılarına rağmen Mutawa, herkesimden tepki de alıyor. ABD’li şahinlere göre o, bir terörist ve radikal İslamcıların piyonu. İslâmcı Araplara göre ise de o, bir kâfir ve liberal Batı’nın piyonu.

Her iki taraf da yakın geçmişte Mutawa’nın çizgi romanlarını yasaklama girişiminde bulundu. Ancak The 99’un Hollywood versiyonunun gösterime girmesi, bütün bu düşmanca planları suya düşürmüş görünüyor.

Mutawa, bu durumu şu espriyle karşılıyor: “Fox News’dan fetva aldım!” Fakat, Mutawa’ya karşı hareket, ciddiyetini koruyor. Hakkında yürütülen ve dine hakaret ettiğini ileri süren Twitter kampanyalarından sonra hakkında hemen bir dava açılmış. Kuveyt’de dine hakaret ettiğini öne süren bu davadan ceza alırsa, Mutawa, hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.

Mutawa, ayrıca ölüm tehditleri içeren e-postalar da alıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.