Nobelli yazardan ABD adalet sistemi eleştirisi

Nobelli yazardan ABD adalet sistemi eleştirisi

Nobel ödüllü yazar Toni Morrison, ABD’de adalet sistemi değişmeden, ırk çatışmalarının da önlenemeyeceğini ifade etti.

Usta yazar, ırk çatışmalarının hâlâ Amerika’da gündemde kalmasını, bu konudaki zihniyetin değişmemesi olduğuna bağladı.

Morrison, “Irk çatışmasından bahsetmekten ne zaman vazgeçeceğiz, biliyor musunuz: Bir polis, silahsız beyaz bir genci sırtından vurduğunda, siyah bir kadına tecavüz eden beyaz bir adam da suçlanıp yargılandığında… O zaman geldiğinde bana ‘artık bu mesele bitti mi’ diye sorarsanız, ben de kesinlikle ‘evet’ diyeceğim” dedi.

Morrison, ‘ekonomik güç odaklarının’ Amerika’daki ırk eşitsizliğini ve ırkçılığı körüklediğini de vurguladı. “Irk, türlerin sınıflandırılmasıdır ve artık ‘insan ırkı’ndan bahsetme zamanıdır” diyen Morrison, “Ancak ırkçılık yoluyla düşmanlık yaratmak, birilerine para kazandırıyor” şeklinde konuştu.

Köleliğin kaldırılmasının nedeninin aslında ekonomik olduğunu belirten Morrison, “Bu ülkede köleliğin kaldırılmasının sebebi, Avrupa’nın gelişen sanayileşmesine ulaşmaktı ama şu anda o gelişmeden çok uzaktayız” dedi. Bu “gelişememe” durumuna New York polisinin beyaz ırktan olmayanlara karşı tutumunu örnek veren Morrison, “Bu polislerin Wall Street’de olur olmaz insanların üstünü aramayı bıraktıkları gün, gerçekten gelişmiş sayılacağız“ dedi.

Toni Morrison, 19’uncu yüzyılda Kentucky ve Ohio’da ırkçılık ve köleliği anlattığı romanı Beloved ile tanınıyor. Yazar 1993’de Nobel Edebiyat Ödülü kazınmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.