Nobel Ödüllü yazar Elie Wiesel hayatını kaybetti

Nobel Ödüllü yazar Elie Wiesel hayatını kaybetti

Nazi ölüm kamplarından kurtulan Nobel ödüllü yazar Elie Wiesel’in 87 yaşında hayatını kaybetti.

Birçok esere imza atan yazar, bununla birlikte Nazi kamplarında yaşanan dehşeti dünyaya en iyi aktaran kişi olarak biliniyor.

“Dünya en önemli tanıklarından birini kaybetti” diyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, hoşgörü ve barışı “en etkili dille” savunmayı başardığını söylediği Wiesel için “Gençliğinde yaşadığı kabusu yaşam boyu küresel eşitlik ve barış kampanyasına çevirdi” ifadelerini kullandı.

Wiesel 1998’den bu yana BM’nin Dünya Barış Elçisi’ydi. Ban, Wiesel’in Yahudi düşmanlığı ve diğer nefret eylemlerine karşı daima dikkatli olunması çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Wiesel’in “zamanımızın en büyük vicdani seslerinden biri” olduğunu açıkladı.

ABD’nin Sesi’nin haberine göre, Başkan Obama da yayınladığı mesajda, Wiesel’in yalnızca Yahudi düşmanlığına değil, tüm nefret, düşmanlık ve hoşgörüsüzlük türlerine karşı mücadele verdiğini belirtti.

Romanya doğumlu Elie Wiesel 1944’te ailesiyle birlikte Auschwitz toplama kampına sürüldü. Wiesel’in anne-babası ve bir kız kardeşi kampta öldürüldü. Kendisiyse yaşamına gazeteci olarak devam etmeye karar verdi.

Bir Fransız yazar Yahudi soykırımı ve kendi anılarını bir kitapta toplamasını isteyince Wiesel, “Gece” adlı kitabını 1958’de piyasaya sürdü.

Gece, 30 dilde yayınlandı ve milyonlarca kopya sattı. Kitap bugün bile birçok okulda müfredat kapsamında okutuluyor. Eli Wiesel Yahudi soykırımı hakkında sonradan birçok kitap yazdı.

Wiesel’e 1986’da savaş, ayrımcılık, insan hakları ihlali ve soykırımla ilgili anılarını yazmasından dolayı Nobel Barış Ödülü verildi.

Elie Wiesel ayrıca birçok ödüle layık görüldü

Eski Başkan Jimmy Carter 1978 yılında Elie Wiesel’i Yahudi Soykırımı Komisyonu’nun başına atadı. Wiesel, Washington’daki Yahudi Soykırımı Müzesi’nin kurulmasına önayak oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.