Nobel adayı 100 Türk tek listede

Story Highlights

  • 100 Türk bilim insanını tek bir listede toplandı

Nobel adayı 100 Türk tek listede

Kanser, nanoteknoloji, genetik, kimya gibi alanlarda önemli buluşlara imza atan 100 Türk bilim insanını tek bir listede toplandı. Nobel Ödülü’ne alan tek Türk ise edebiyat alanında yazar Orhan Pamuk oldu.

Platin dergisi, listede DNA alanındaki araştırmaları bütün dünyada yankı oluşturan ve “Nobel’e en yakın Türk” olarak gösterilen Prof. Aziz Sancar, ABD’deki doktora çalışmaları sırasında bulduğu “sıvı metal” teknolojisi ile cep telefonunda devrim yapan Dr. Atakan Peker, kalp hastalıkları ve diyabete kalıcı çözüm peşinde koşan Harvard Üniversitesi’nden Prof. Gökhan Hotamışlıgil, ölümcül Alexander hastalığına gen tedavisi geliştiren Doç. Bahri Karaçay, ABD’deki laboratuvarında ekibiyle yaptığı araştırmalarla mobil teknolojilerin geleceğine yön veren Prof. İlhan Akyıldız gibi isimler bulunuyor.

Platin, “Bilime Yön Veren 100 Türk” araştırmasında yer alan isimleri belirlerken birkaç kriteri birden kullandı. Bunların en önemlisi, tüm dünyada bilim insanlarının araştırmalarının yetkinliğini incelemekte kullanılan “H İndeksi” verileriydi. Bilim adamlarının üretkenliğini ve o üretkenliğin niteliğini ölçen H İndeksi, bir araştırmacının kaç yayınının atıf aldığını gösterir. Google Scholar sitesinde Türk bilim insanlarının birçoğunun H İndeksi verisini bulmak mümkün. Yakın bir döneme kadar H İndeks sayısı 20’den fazla olan Türk bilim insanı sayısı çok azdı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.