Nefertiti’nin mezarı hakkında yeni iddia

Nefertiti’nin mezarı hakkında yeni iddia

İngiliz bilimci Nicholas Reeves, Nefertiti ile ilgili yapılan son çalışmaların, Mısır tarihinin en gizemli dönemlerinden birinin aydınlanabileceğini açıkladı.

Kahire’de yapılan basın toplantısında konuşan Reeves, uzmanlar tarafından Tutankamon’un üvey annesi olduğu düşünülen Nefertiti’nin mozoleye ilk defnedilen kişi olduğunun tahmin edildiğini belirtti.

19 yaşında hayatını kaybeden Tutankamon’un esasen Nefertiti’ye ait mezarın bir dış odasına gömüldüğü kanısını taşıyan Reeves, “ Eğer bu doğruysa, Tutankamon’un keşfini bile gölgede bırakacak bir keşifle karşı karşıyayız demektir” dedi.

Öte yandan Mısır Tarihi Eserler Bakanı Memduh el Damati de gelişmeleri, 21’inci yüzyılın en önemli keşfi niteliğinde olduğunu ve üç ay içinde sit alanında radar çalışmaları yapılacağını açıkladı.

Bugüne dek araştırmacılar arasında görüş ayrılıklarına yol açan ve eşinin hükümdarlığı sırasında hayatını kaybettiği düşünülen Nefertiti’nin, akıbeti bir türlü çözülemeyen mezarının hatta büstünün de Amama’da olabileceği ihtimali üzerinde duruluyordu.

Ancak Reeves da dâhil çok sayıda uzman, son yıllarda Nefertiti’nin Akhenaten’den daha uzun yaşadığı, adını değiştirip (Neferneferuaten) Mısır’ı kısa bir süre yönetmiş olabileceği görüşünü de savunuyor.

Mısır Firavunu Akhenaton’un eşi olan, çıkık çene kemikleri ve güzelliğiyle bilinen Nefertiti’yi gösteren en önemli eserlerden biri, üç bin 300 yıllık büst, Berlin’deki Neues Müzesi’nde bulunuyor. Nefertiti MÖ 14’üncü yüzyılda ölmüştü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.