Ne kadar süt o kadar Nobel!

Ne kadar süt o kadar Nobel!

En çok süt ürünü tüketen İsveç, nüfusuna oranla en çok Nobel ödülü kazanan ülke. Bu sonuç araştırmacılara göre süt tüketimi ile Nobel kazanma sayısı arasında bağlantı olduğunu gösteriyor. Az süt tüketen Türkiye’nin bir Nobel’i var.
‘Nobel ödülü’ ile ‘süt’ arasında ilginç bir bağlantı olduğu ortaya çıktı. İngiliz bilim adamlarının teorisine göre, bir ülkede tüketilen süt oranı ile Nobel kazanma şansı doğru orantılı. İlk duyulduğunda kulağa garip gelen bu teoriye, bilim adamları ‘bilimsel açıklama’ getirmeyi de ihmal etmiyor. New England Tıp Dergisi’nde yayımlanan araştırmada izlenen yöntemin detaylarına yer verildi. Araştırmacılar, ülkelerin kişi başına tükettikleri süt ve süt ürünleri miktarı ile Nobel kazanan kişi sayısının ülke nüfusuna oranını karşılaştırdı. Ulaşılan sonuçlar, tezi doğrular nitelikte.

Yılda 340 kilogram ile kişi başı süt ve süt ürünü tüketiminin en çok olduğu ülke İsveç, aynı zamanda nüfusuna oranla en çok Nobel ödülü kazanan ülke konumunda. İsveç’in Nobel ödüllerine ev sahipliği yaptığı düşünülerek objektif davranılmadığı akla gelebilir ama örnekler sadece bununla sınırlı değil. Yılda kişi başı süt tüketimi 300 kilogram olan İsviçre, nüfusuna oranla en çok Nobel ödülü kazanan ikinci ülke. Yılda kişi başı 129 litre süt tüketen İrlanda, nüfusuna oranla en çok Nobel alan üçüncü ülke konumunda bulunurken, tüketimi 116 litre olan Hollanda dördüncü, 111 litre olan İngiltere ise beşinci sırada yer alıyor. Yılda kişi başı sadece 25 kg süt ürünü tüketen Çin ise 9 kişiyle nüfusuna oranla en az Nobel kazanan ülke olarak dikkat çekiyor.

Türkiye için de durum farklı değil
Bu durum, Türkiye için de hiç parlak gözükmüyor. Türkiye’deki süt tüketimi, gelişmiş ülkelerle kıyaslanamayacak derecede düşük. Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre, kişi başına Avrupa Birliği’nde 10,7, ABD’de 11,8 kat daha fazla süt içiliyor. Araştırmalar, gelişmiş ülkelerde 139 litreye ulaşan yıllık kişi başı süt tüketiminin Türkiye’de 25 litreyi geçmediğini gösteriyor. Bu zamana kadar sadece 1 Nobel ödülü kazanan Türkiye’nin bu durumu, süt tüketimine bakıldığında hiç de garip durmuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.