Muhammed Ali’ye büyük veda

Muhammed Ali’ye büyük veda

Geçen hafta yaşamını yitiren efsanevi boksör Muhammed Ali, iki gün süren cenaze töreninin ardından, doğum yeir olan Louisville kentinde defnedildi.

Ali’nin tabutunu taşıyan araç, geçit töreniyle şehrin boksör ile özdeşleşen önemli noktalarından geçti, güzergahta toplanan binlerce kişi Ali’ye son kez sevgi gösterisinde bulundu.

Cave Hill Mezarlığı’ndaki halka kapalı törenin ardından KFC Yum! Centre adlı spor merkezinde Ali için bir anma töreni düzenlendi.

Tören için yaklaşık 18 bin adet ücretsiz bilet dağıtıldı, biletler yarım saat içerisinde tükendi.

Törende konuşma yapanlar arasında boksörün eski arkadaşı komedyen Billy Crystal ve eski ABD Başkanı Bill Clinton da yer aldı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, ABD Başkanı Barack Obama ise en büyük kızı Malia’nın mezuniyetine katılacağı için cenaze törenine katılamadı. Ancak gönderdiği video mesajda Muhammed Ali için, “Bu hafta bir ikonu kaybettik. Afrika Kökenli Amerikalıları özgürleştiren ve kimlikleriyle gurur duymalarını sağlayan bir insandı” dedi.

Başbakan Erdoğan Perşembe günü gerçekleştirilen cenaze namazı ve dua törenine katıldı, ancak cenaze töreninden önce ayrılarak ABD’ye yaptığı ziyareti kısa kesti.

Erdoğan’ın erken ayrılmasının nedenleri tam olarak bilinmiyor.

Ağır sıklet boks şampiyonu Lennox Lewis, tabutu taşıyanlardan olmanın bir şeref olduğunu söyledi ve “Kelebek gibi uç, arı gibi sok’ sözü her zaman hatırlanacak. Muhammed bir boks ikonu ve efsanesiydi” diye ekledi.

Cenaze töreni Perşembe günü 14 bin kişinin katıldığı dua ve cenaze namazı ile başladı. İmam Zaid Shakir, Ali’nin cenaze töreninin ‘öğretici’ olmasını dilediğini söyledi.

Müslüman alim Sherman Jackson, “Muhammed’in vefatı kendimizi dünyada biraz daha yalnız hissetmemize neden oldu. Sağlam, kapı gibi, güzel ve hayat dolu bir adamı kaybettik” dedi.

Törene katılan veya televizyondan izleyen Amerikalı Müslümanlar, halka açık gerçekleştirilen dua töreni sayesinde Amerikalıların İslam dinini ve Müslümanları daha iyi anlamalarını umduklarını söylediler.

Muhammed Ali 1964 yılında Müslüman olduktan sonra ‘köle ismi’ olduğunu söylediği Cassius Clay ismini değiştirmişti.

Öncelikle siyahi ayrılıkçı bir hareket olan İslam Milleti’ne katılmış, daha sonra gruptan ayrılmıştı.

Kariyeri boyunca 61 maçın yalnızca 5’ini kaybetti ve 37’sini nakavtla kazandı.

Emekli olduktan hemen sonra sağlığıyla ilgili söylentiler çıkmıştı. Daha sonra Parkinson olduğu açıklanmış ancak halk arasına çıkmaya ve gittiği her yerde sıcak bir şekilde karşılanmaya devam etmişti.

Atlanta’da yapılan 1996 Olimpiyatları’nda meşale yakmış ve 2012 Londra Olimpiyatları’nda da Olimpiyat bayrağını taşımıştı.

Sports Illustrated isimli spor dergisi tarafından “Yüzyılın Sportmeni” ve BBC tarafından da “Yüzyılın Sporcusu” seçilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.