Mona Lisa’nın gülüşüyle ilgili yeni teori

Mona Lisa’nın gülüşüyle ilgili yeni teori

Uzmanlar İtalyan ressam Leonardo Da Vinci’nin dünyaca ünlü tablosu Mona Lisa’nın büyüleyici gülüşünün gizemini çözmeyi başardıklarını açıkladı.

Sunderland Üniversitesi araştırmacılarından Sheffield Hallam, Da Vinci’nin Mona Lisa’dan önce yaptığı La Bella Principessa isimli tabloyu incelediklerini belirtti. Araştırma kapsamında bir grup gönüllüye La Bella Principessa’yı çeşitli uzaklıklardan gösteren ve onları tablonun bulanıklaştırılmış ya da gözleri kapatılmış versiyonları hakkında yorum yapmaya yönlendiren uzmanlar, tüm deneklerin tablonun uzaktan bakıldığında daha mutlu göründüğünü ve figürün yüzündeki tebessümün gözlerden değil sadece dudaklardan kaynaklandığını söylediklerini belirtti.

Araştırmalarını Vision Research isimli akademik dergide yayınlayan uzmanlar, “Sfumato” adı verilen göz yanılgısı yaratan bu farklı boyama tekniğinin hem Le Bella Principessa’da hem de Mona Lisa’da kullanıldığını açıkladı.

Uzmanlar, “Tabloya bakan kişi gülüşe doğrudan bakmaya, gülüşü ‘yakalamaya’ çalıştığında bu ufak tebessüm hemen ortadan kayboluyor. İşte bu nedenle biz bu görsel yanılgıya ‘kaçan tebessüm’ diyoruz” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.