Michelangelo’nun 18 yıldır kayıp elyazmaları

Michelangelo’nun 18 yıldır kayıp elyazmaları

Vatikan arşivinde bulunan, Rönesans’ın usta sanatçısı Michelangelo’ya ait elde kalan tek el yazması örneğinin 1997’den beri kayıp olduğu, el yazmaları için fidye istenince ortaya çıktı.

Vatikan’ın basın bürosu yöneticisi Peder Federico Lombardi, Vatikan Radyosu’nda hırsızlığı doğruladı ve sanatçıya ait ikinci bir el yazmasının daha fidyecilerin elinde olduğunu açıkladı.

Hırsızlar, elyazmaları için 100 bin euro veya 108 bin dolar istiyor. Lombardi’nin açıklamalarına göre, Vatikan arşivlerinin bulunduğu Fabbrica di San Pietro bazilikasında bulunan çok değerli elyazmalarının kayıp olduğu, Rahibe Teresa Todaro tarafından 1997’de fark edildi ve hemen bazilikadan sorumlu olan baş rahibe bildirildi.

Hırsızlar, son zamanlarda kayıp elyazmaları için bazilikanın şu anki sorumlusu Kardinal Angelo Comastri ile temas kurarak, 100 bin euro veya 108 bin dolar fidye istedi. Lombardi, Kardinal Comastri’nin hırsızları reddettiğini belirtti.

Peder Lombardi, Vatikan jandarmasının, İtalyan polisiyle ortaklaşa olarak eserlerin geri getirilmesi için çalıştığını da belirtti.

Hırsızlık haberini veren İtalyan gazetesi Il Messaggero, 100 bin euro’luk fidye talebinin çalınan elyazmalarından biri için geçerli olduğunu vurguladı.

Michelangelo’nun, kendi biyografisi de dahil olmak üzere tüm yazışmalarını yardımcılarına dikte ederek yazdırdığı bilindiğinden, ünlü Rönesans sanatçısının bizzat kendisine ait bu elyazmalarının çalınması ve kaybolması, büyük bir kayıp olarak nitelendiriliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.