Martin Amis’in yeni romanı ‘gereksiz’miş

Martin Amis’in yeni romanı ‘gereksiz’miş

Money, London Fields ve The Information roman üçlemesiyle tanınan İngiliz yazarı Martin Amis, 2014’te yazdığı kitabını basabilecek yayınevi bulamadığını itiraf etti.

Yazarın, Auschwitz toplama kampında görevli üç komutanın maceralarını komik bir dille anlattığı romanı The Zone of Interest, yazar tarafından önce İngiltere, ardından da Almanya’da bağlı olduğu yayınevlerine gönderildi. Ne var ki, en meşhur romanlarından Money, Time dergisi tarafından 1923’ten 2005’e kadar yazılmış En İyi 100 Roman Listesi’ne girdiyse de, yazarın son romanı yayınevleri tarafından “Gereksiz bir eser” olarak yorumlandı.

Almanya’nın en prestijli yayınevlerinden Hanser, yazarın daha önce beş kitabını birden çevirmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan Amis, “Almanya’daki gençler artık ülkenin tarihini konuşmak ve tartışmak için oldukça istekliler. Keza Almanya da geçmişindeki karanlık izleri tartışmakta eskisine göre daha objektif bir tutum sergiliyor” dedi. Yazar bu gelişmelere rağmen romanının ülkede basılamayacak olmasına çok şaşırdığını da sözlerine ekledi.

Tıpkı Almanya’da olduğu gibi yazarın birçok kitabını basan Fransa’daki yayınevinden de kitaba “veto” geldi. Bu tutumu “ilginç bir gelişme” olarak nitelendiren Amis, “Fransa’daki yayıncım bu kitabı reddetti fakat alternatif bir Fransız yayınevi kitabımı basmayı arzuladığını söyledi” ifadelerini kullandı.

Yazar, Fransa’daki yayınevi Gallimard’a diğerleri kadar kızgın olmadığını çünkü yayınevinin bundan sonra değişen yönetim kadrosuyla daha farklı bir editoryal bakış benimseyeceğini bildiğini de sözlerine ekledi.
65 yaşındaki Martin Amis, 21’inci yüzyılın en önemli İngiliz yazarlarından biri olarak gösteriliyor.

2008 yılında, 1945’ten beri  “En Büyük 50 Yazar” arasında gösterilen Amis’in, 14 romanı dünyanın pek çok ülkesinde yayımlandı. Yazar ayrıca 1980’de beyazperdeye uyarlanan The Saturn 3‘ün senaristliğini de üstlenmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.