Mark Twain’in ilk makaleleri bulundu

Mark Twain’in ilk makaleleri bulundu

Nobel Ödüllü efsane yazar William Faulkner’ın “Amerikan edebiyatının babası” yakıştırması yaptığı Amerikalı kalem Mark Twain’in henüz 29 yaşındayken San Francisco Chronicle gazetesine, bazıları imzasız, bazıları da gerçek adı olan Samuel Clemens ismi ile yazdığı makaleler, öyküler ve haberleri ortaya çıkarıldı.

Amerika’nın prestijli eğitim kurumlarından Berkeley Üniversitesi tarafından yürütülen Mark Twain Projesi çerçevesinde ortaya çıkan yazıların 150 yıllık olduğu görüldü. Twain’in Nevada’dan gönderdiği yazıların çoğu ise, 1865 yılına ait.

Mark Twain Projesi editörü Bob Hirst, şimdiye kadar bilinmeyen Twain makalelerini, “Vahşi Batı”da yayınlanmış gazete arşivleri ve kupür albümlerinden derleyerek ortaya çıkardıklarını açıkladı.

Hirst,pek çok imzasız yazıdaki “Twain üslubu”nu ise hemen tanıdıklarını vurguladı. Gazete arşivlerinin çoğunun, bilgisayar ortamına aktarılmasının çalışmalarını kolaylaştırdığını, bu yöntemin mikrofilmle çalışmaktan daha kolay olduğunu belirten Hirst, arşivleri bilgisayarda taramanın, “Koca bir şeker kutusunu açmak gibi olduğunu” ifade etti.

Hirst, ayrıca bu arşivlerin Twain’in bundan sonraki kariyerine karar verdiği, şimdiye kadar karanlıkta kalan bir dönemi aydınlatması açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Twain, Nevada’daki Virginia City’de bulunan Territorial Enterprise adlı gazeteden, o zamanki adı San Francisco Dramatic Chronicle olan gazeteye, her gün 2 bin kelimelik öykülerden oluşan mektupları, Western filmlerinden hayli tanıdık gelen klasik, dört atlı posta arabasıyla gönderiyordu. “toplumun yapışkanları” San Francisco polisinin rüşvetçi tutumundan, o zamanın maden kazalarına kadar hemen her konuda yazdığı yazılarda, Twain’in, o zamanlar da mizahî bir dil kullandığı ve bilinen tarzını yansıttığı gözden kaçmıyor.

Twain’in, özellikle San Francisco’nun rüşvetçi polisleri hakkında defalarca yazdığı, bunları “toplumun yapışkanları” olarak niteleyerek cezalandırılmasını istediği de bir başka dikkat çeken ayrıntı.

Mark Twian’in, 1862-1864 arası Nevada Virginia City’deki Territorial Enterprise adlı gazetede Samuel Clemens ismi ile muhabir olarak çalıştığı, bu sırada uzun Batı hikâyelerini geliştirdiği sanılıyor.

Territorial Enterprise geçen ay, 30 yıl aradan sonra yeniden çıkmaya başlamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.