‘Los Angeles Türk Film Festivali sayesinde ülke insanımızı dünyaya tanıtıyoruz’

‘Los Angeles Türk Film Festivali sayesinde ülke insanımızı dünyaya tanıtıyoruz’

Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Los Angeles Türk Film Festivali, 28 Şubat – 3 Mart tarihleri arasında sinemaseverler ile buluşmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda Cihan Haber Ajansı (CİHAN)’na konuşan Festival Başkanı Cenk Ertürk festivalin Türk-Amerikan ilişkilerine çok büyük katkı yaptığını söylerken, sinemamızdaki gelişimin ABD’nin gözünden kaçmadığını vurguladı.

Geçtiğimiz yıl ilk defa düzenlenen Los Angeles Türk Film Festivali, gerek kısa gerek ise uzun metraj yerli filmleri vitrine çıkarmıştı. Bu anlamda ABD medyasından da ilgi gören festival ikincisi 28 Şubat-3 Mart tarihleri arasında düzenlenecek. Los Angeles Türk Film Festivali Başkanı Cenk Ertürk, amaçlarının Türk Sineması’nı Los Angeles’ta doğru bir şekilde temsil edebilmek olduğunu söyledi. Ertürk: “Festival ekibi Los Angeles ve civarında sinema eğitimi alan öğrenciler ya da mezun olup sektörde çalışmaya başlamış genç sinemacılardan oluşuyor. Bir sinema kenti olan Los Angeles’ta diğer ülkelerin film festivallerine izleyici olarak gidiyor, yurtdışında yapılan diğer Türkiye film festivallerine yarışmacı olarak katılıyorken neden bu şehirde, Los Angeles’ta böyle bir festival yapmayalım sorsunu sormaya başladık. Sorularımız bizi fikre götürdü. Yükselişte olan Türkiye sinemasını hem ticari hem bağımsız sinemanın dünya başkenti Los Angeles’ta doğru bir şekilde temsil edebilmek amacımız.” ifade etti.

‘HER SENE BİR JÜRİ ÜYEMİZ OSCAR AKADEMİ ÜYESİ’

Festival sayesinde Türk sinemasına katkılarının büyük olduğunu vurgulayan Cenk Ertürk, Türkiyeli genç sinemacılar için farkındalık oluşturduklarını vurguladı. Ertürk şu ifadeleri kullandı: “Önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye sinemasına görünür kazanımları olacağına dair ümitli olduğumuz Festivalimiz sayesinde, ilk yılımızda bile çok önemli temaslarda bulunuldu. Hollywood’un etkin sinema insanları ile sıcak ilişkiler geliştirildi. Her sene en az bir jüri üyemizin Oskar Akademi üyesi olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ayrıca dünyanın en iyi sinema okullarıyla yakın temasımızın önümüzdeki senelerde güzel meyveleri olacağına da inanıyoruz. Çok zor girilebilen bu okulların bölüm başkanlarının jüri üyelerimiz olduğunu düşününce, Festival sayesinde Türkiyeli genç sinemacılara karşı nasıl bir farkındalık oluştuğu görülebilir.”

‘FESTİVAL, TÜRKİYE’NİN TANITIMINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR’

Los Angeles Türk Film Festivali’nin Türk-Amerikan ilişkilerine de çok büyük katkı yaptığını ifade eden Festival Başkanı Ertürk, Türk sinemasındaki gelişimin ABD’nin gözünden kaçmadını belirtti. Ertürk: “Sinema bir ülkeyi ve insanını tanıtmanın en güzel yolu. Uzun ve kısa filmlerimiz bunu çok güzel bir şekilde yapıyor. Psikolojik olarak kırılgan insanlar olan Amerikalılara ülke sinemamızı ve böylece insanımızı tanıtmanın önemli bir katkı olduğunu düşünüyorum. Son yıllarda uluslararası festivallerde ödüller alan Türkiye sineması haliyle Amerika’nın da dikkatini bir hayli çekti. Sinema okullarında ve sektörde Türkiyeli yönetmenlerin filmlerinin elden ele dolaştığına; internet üzerinden yasal izleme imkanı sunan popüler sitelerde Türkiye sinemasından onlarca örneğin olduğuna şahit oluyoruz.” dedi.

‘TÜRKİYE’DEN ÖNCEKİ YILA GÖRE DAHA FAZLA MİSAFİR GELECEK’

Cenk Ertürk, ikincisi düzenlenecek olan festival kapsamında bu yıl Türkiye’den çok daha fazla misafir ağırlayacaklarını dile getirdi. Ertürk: “Bu seneki festivalimiz sırasında duyurusunu yapacağımız yeni ve heyecan verici bir projemiz var. Proje ortaklarımızla çalışmaya başladık bile. Ülke sinemamıza da güzel bir katkısının olacağını düşündüğümüz bu proje bu seneki en yeni ve heyecan verici işimiz. Geçen seneye gore festivalin Türkiye’den çok daha fazla misafiri var. Amerikalı jüri üyelerimiz ise sektörden çok çok önemli isimler.” ifade etti.

‘SEKTÖR ÇALIŞANLARININ SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

Türk Sineması’ndaki gelişimi muhteşem olarak değerlendiren Cenk Ertürk, sektör çalışanlarının yaşadığı sorunların düzelmesi gerektiğinin altını çizdi. Cenk Ertürk şu ifadeleri kullandı: “Türk Sinemasının son yıllarda gösterdiği gelişim tek kelimeyle muhteşem. Türkiye Sineması geniş ve derin bir sinema. Gittikçe genişlediğini ve derinleştiğini görmek herkes gibi bizi de heyecanlandırıyor. ‘Sektör’deki bazı yapısal sorunların da kısa sürede çözülmesini ümit ediyoruz. Sektörleşme ve ‘sektör’ çalışanlarının çalışma koşullarının düzeltilmesi ve düzenlenmesi çok önemli. Son yıllarda çok kaliteli işlere imza atan yapımcılarımızın da önümüzdeki yıllar içinde güzel modeller sunacağına inanıyorum.”

KISA FİLM FİNALİSTLERİ BELLİ OLDU

Öte yandan festival kapsamında finale kalan 9 kısa film belli oldu. 164 kısa film arasından finale kalan 9 kısa filmi Los Angeles Sanat Müzesi film küratörü Elvis Mitchell tarafından belirlendi. Finale kalan kısa filmler şöyle:
Bir Dilim Hayat – Aysel Pınar Necef
Bir Kurabiye Masalı – İlkyaz Kocatepe
Buhar – Abdurrahman Öner
Here’s Johnny – Tekin Girgin
Kadife Çoraplar – Baturay Tavkul
Mesut – Hakan Hücum
Sonra – Nazlı Durlu
Tepki – Emrah Örnek
Upside Down – Tuğçe Özdemir

Finalist kısa filmler 28 Şubat – 3 Mart 2013 tarihleri arasında Hollywood’daki tarihi Mısır Sineması’nda gösterilecek ve filmlerin yönetmenleri festival süresince Los Angeles’ta ağırlanacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.