Klimt Picasso’dan birebir etkilenmiş

Klimt Picasso’dan birebir etkilenmiş

Amerika’daki Rutgers Üniversitesi’nden araştırmacılar, son teknoloji keşifleriyle sanat tarihçilerinin mesleklerini adeta tehlikeye attı.

Bilgisayar mühendislerinin geliştirdiği yeni teknolojiye göre; artık tabloların gerçek ya da sahte olup olmadığı anlaşılabilecek. Araştırmada, ayrıca ünlü ressamların çalışmaları arasındaki muazzam benzerlikler de göze çarpıyor.

Araştırmayı üstlenen ekip, tablolar arasındaki benzerlikleri detaylarıyla karşılaştırabilen bir program yarattı. 1412’den 1996’ya uzanan zaman dilimi içerisinde yaklaşık bin 710 tablo incelendi ve ortaya şaşırtıcı sonuçlar çıktı.

Tabloların ilk bakışta göze çarpan bir farkının olmadığı gibi düşünülse de, keşfedilen otomatik metot yöntemi, onları derinlemesine inceleme fırsatı tanıyor ve benzerlikleri çok kısa bir sürede ortaya çıkarıyor.

Ünlü ressamların tabloları arasındaki benzerlikler de araştırmacıların oldukça dikkatini çekmiş. Avusturyalı ressam Gustav Klimt’in eserlerinin, Picasso ve Braque’ınkilerle ne kadar benzeştiğini fotoğraflarla ortaya koyan bilim insanları, sanat tarihçilerinin bu buluştan pek de haz etmeyeceklerinin farkında olsa da, endişe edilecek bir durum olmadığı kanısında.

Araştırmayı yapan grup, “Sanat tarihçilerinin bu buluşa karşı çıkmaları çok anlamsız. Çünkü biz bu yazılıma hayat verirken, onların da yararlanabileceği pek çok özellik geliştirdik. Bu yazılımın asıl amacı, gözle görülemeyecek detayları ortaya çıkarmak” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.