Kabe’nin örtüsü yeniden BM’deki yerini aldı

Kabe’nin örtüsü yeniden BM’deki yerini aldı

Kabe’nin örtüsü Birleşmiş Milletler’de (BM) yeniden sergilenmeye başladı.

BM Genel Kurul Salonu’nun hemen yanında bulunan salonda yerini alan örtü, 1983 yılında Suudi Arabistan tarafından BM’e hediye edilmişti.

BM binasının 2007 yılında başlayan ve 7 yıl süren restorasyon çalışması nedeniyle tekrar Suudi Arabistan’a gönderilen örtü, burada tadilattan geçirildikten sonra tekrar eski yerini aldı.

kabe-ortu2Düzenlenen resepsiyonla tekrar yerine asılan örtü, ziyaretçilerini bekliyor.

Suudi Arabistan BM Daimi Temsilciliği’nin ev sahipliğinde yapılan örtünün tekrar sergilenmesi resepsiyonuna BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun eşi ile birlikte katıldı. Resepsiyonda Ban ile birlikte Suudi Arabistan BM Daimi Temsilcisi Abdullah bin Yahya Al-Muallimi de hazır bulundu.

Programda kısa bir konuşma yapan Genel Sekreter Ban, Kabe’nin örtüsünün ‘‘harkûlade’’ bir eser olduğunu dile getirdi. Ban, Kabe’nin örtüsünün BM Genel Merkezi’nde sergilenmesi ve hediye edilmesinin kendileri adına büyük bir gurur olduğunu söyledi.

Kabe kapısını süsleyen örtü her yıl değiştiriliyor, eski örtü Suudi Krallığı’nın takdir ettiği kurum ya da organizasyonlara hediye ediliyor.

1982 yılında Kabe kapısının üstünü örten örtüyü Suudi Arabistan Krallığı 1983 senesinde BM’ye hediye etmişti. Örtü 670 kilogram saf ipekle dokunmuş ve üzerinde 150 kilogram gümüş ve altın kaplama ipliklerle yazılmış ayetler bulunuyor.

BM’de tekrar sergilenmeye başlayan Kabe örtüsünün değeri 4 milyon 500 bin dolar olarak hesaplanıyor.

kabe-ortu1

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.