IŞİD tarihi eserleri internette satıyor

IŞİD tarihi eserleri internette satıyor

IŞİD’in Irak ve Suriye’de yağmaladığı müzelerden çalınan bazı tarihi yapıtların internetteki alışveriş sitesi Ebay üzerinden satışa çıkartıldığı iddia edildi.

Suriye’nin batısındaki Apamea antik kentinden iki sikkenin sitede 108 ve 85 dolara satıldığı belirtildi.

Times gazetesinin haberine göre, tarihi eser satışının terör örgütü için önemli bir gelir kaynağı olduğunu vurgulanırken, IŞİD’in bugüne kadar yağmaladığı müzelerden çaldığı eserleri yasadışı yollardan satarak milyonlarca dolar gelir elde ettiğine inanıldığını yazdı.

IŞİD yönetiminin militanların buldukları eserleri satmalarına izin verdiği, ancak bu tip satışlardan elde edilen kişisel gelirleri vergiye tabi tuttuğu belirtildi. Örgütün vergi sistemi sayesinde tüm tarihi eser satışlarından önemli miktarda gelir elde ettiği açıklandı.

Uzmanlar, IŞİD’in satışa çıkardığı yüksek sayıdaki tarihi eser nedeniyle piyasanın doyduğunu ve Ortadoğu’ya ait tarihi eserlerin fiyatlarının düşmeye başladığını söyledi. IŞİD militanlarının Suriye ve Irak’a ait tarihi eserleri kaçakçı rotalarını kullanarak Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e götürdüğü de iddia edildi.

İngiliz basınına konuşan uzmanlar özellikle sikke gibi küçük parçaları komşu ülkelere sokup piyasaya sürmenin IŞİD için kolay bir işlem olduğunu belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.