Ishiguro Teksas Üniversitesi’ni seçti

Ishiguro Teksas Üniversitesi’ni seçti

Man Booker Ödüllü Japon- İngiliz Kazuo İshiguro, aralarında en çok övgü alarak kendisine 1989’da Man Booker Edebiyat Ödülü’nü kazandıran The Remains of the Day ve Time tarafından En İyi 100 Roman arasında gösterilen Never Let Me Know (Beni Asla Bırakma) kitaplarından notlarının bulunduğu kişisel arşivini, ABD’deki Teksas Üniversitesi’ne vereceğini açıkladı.

İçinde bulundurduğu orijinal pek çok materyallerle dünyanın en önemli araştırma kütüphanelerinden biri olarak gösterilen üniversitenin kampüsünde yer alan Harry Ransom Center’dan yapılan açıklamaya göre, Ishiguro’nun materyallerine 1 milyon dolardan fazla ödeme yapıldı. Ishuguro, yıllardır büyük bir kutunun içinde biriktirdiği yayınlanmamış hikâyeler, notları, kitaplarının ilk halleri ve senaryolaştırılmış biçimlerini, Teksas Üniversitesi sayesinde düzenleyebildiğini belirtti.

“Kutunun içinde aynı zamanda gönderdiğim yayınevlerinden ret yanıtını almış kitaplarım da bulunuyor” diyen yazarın ‘sihirli’ kutusundan çıkan en büyük sürpriz ise, gençken İngiltere’nin en büyük plak şirketlerinden birine gönderdiği kendi bestesi “Shingles” adlı kaydın bulunması.

Tüm materyalleri son kez gözden geçirirken, yıllardır kayıp olduğunu düşündüğü ilk yazarlık denemesinde kaleme aldığı pulp Western tarzındaki kitabı da bu vesileyle keşfetmiş olan Ishiguro, Austin’a göndereceği belgeler arasında, en az bir yayınevi tarafından reddedilen To Remember a Summer By adlı kısa öyküsünün de bulunduğunu belirtti.

Günümüz İngiliz edebiyatının en iyi kalemlerinden biri sayılan Ishiguro’nun yıldızı 1980’lerde A Pale View of The Hills ve dünya çapında ün kazandığı The Remains of the Day adlı eserleriyle parlamıştı. Eleştirmenler tarafından hâlâ en kült eseri olarak gösterilen The Remains of the Day, başrollerinde Anthony Hopkins ve Emma Thompson’ın yer aldığı aynı adlı filme, romana tamamen sadık kalınarak uyarlanmış, pek çok ödüle değer görülmüş ve sekiz dalda Oscar adaylığı kazanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.