‘Irkçı’ çalışmaya protestolar devam ediyor

‘Irkçı’ çalışmaya protestolar devam ediyor

The Barbacian’nın başı derde girdi. ABD’de oldukça büyük tartışmalara neden olan Exhibit B adlı sergi, Avrupa’nın en büyük performans sahneleri müzesi olan Londra’da da tartışmalar yarattı.

Londra’daki The Barbacian binası önünde protestolar yapılarak, müzeye girişler engellendi. Exhibit B, siyah aktörlerin birbirlerine zincirlerle bağlanarak, 19’uncu yüzyıldan ilham alan “İnsan Bahçesi” adlı bir çalışmadan oluşuyor.

Eser, protestocular tarafından, “Irkçılığı yücelten ve siyahları hakir gören” bir çalışma olarak görüldüğünden, önce Amerika’da büyük tepki gördü. Öyle ki, Metropolitan Müzesi’nin önündeki kızgın protestocuları durdurmak için bölgeye polis müdahale etmek zorunda bile kaldı.

Benzer tepkiler Londra’da bulunan, The Barbacian Performans Sanatları Müzesi’nde de yaşanınca, sergi acilen durduruldu. Halk, 2 bini aşkın imza toplayarak, serginin tamamen The Barbican’dan kadırılmasını talep etti. The Barbacian Müzesi, yaşanan bu gelişmeler üzerine, “Bu protestolar, değerli sanatçıları susturmak ve onların eserlerinden mahrum kalmak demektir. Üzülerek belirtiriz ki, sergi durdurulmuştur” açıklaması yapıldı.

Kendisi de Güney Afrikalı beyaz olan sanatçı Brett Bailey, konuyla ilgili The Guardian gazetesine verdiği demeçte, “10 yıl sonra, Exhibit B adlı çalışmama baktığımda, ‘Aman Allahım, tam da beni suçladıkları şeyi yapmışım diyeceğim” dedi.

Bazı sanatseverlerse, serginin arkasında durduklarını ve hayvanat bahçesinde yaşayan hayvanlar gibi insanların da kafeslerde yaşadığını vurgulayan bir çalışmanın tepki çekmesini yadırgadıklarını dile getirdi.

Sosyal medyada ırkçılık ekseni etrafında dönen tartışmada, kullanıcıların en kızgınlık duyduğu noktalardan biri, sanatçıların, ‘ırkçılığı sanat yapıyoruz maskesi altında sunmaları’ oldu. Bunun üzerine, The Barbacian Müzesi, bu defa uzun bir açıklama metni yayınlayarak, “Barbacian Müzesi olarak, eserlere her zaman objektif bakarız, Exhibit B’nin ırkçılığı destekler nitelikte bir çalışma olmadığına inancımız tam” sözlerine yer verildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.