İngiliz müzisyenden Gazze için ABD’ye açık mektup

İngiliz müzisyenden Gazze için ABD’ye açık mektup

Ünlü İngiliz müzisyen ve besteci Brian Eno, İsrail saldırıları sırasında ölen oğlunun cesedinden kalanları plastik torbada taşıyan bir Filistinlinin fotoğrafını gördükten sonra, ABD’li dostlarına bir açık mektup yazarak ABD’nin İsrail’i kayıtsız şartsız desteklemesi konusunda ne düşündüklerini sordu.

O görüntüyü gördükten sonra, o torbada parçaları bulunan 4 yaşındaki çocuğun yerinde kendi çocuklarının da olabileceğini düşündüğünü ve bu düşüncenin kendisini uzun bir süredir her şeyden daha çok altüst ettiğini söyleyen Eno, açık mektubunda şöyle dedi:

“Daha sonra Birleşmiş Milletler’in, İsrail’in Gazze’deki savaş suçlarının sorumlusu olabileceğini ve bu konuda bir komisyon oluşturmak istediklerini söylediğini okudum. ABD bu komisyona katılmayacaktı. ABD’de neler oluyor? Kendi deneyimlerimden de aldığınız haberlerin ne kadar kısıtlı olduğunu, bu hikâyenin öteki yanı hakkında ne kadar az şey duyduğunuzu biliyorum. Bunu anlamak zor değil. Ama ABD, bu tek yanlı etnik temizlik uygulamasını körü körüne desteklemeyi neden sürdürüyor? Neden? Ben bunu anlayamıyorum…”

David Bowie’den U2 grubuna kadar pek çok ünlü müzisyene akıl babalığı yapan Eno, bildiği ve sevdiği ABD’nin tutkulu, cömert, hoşgörülü ve açık fikirli bir ülke olduğunu vurguladıktan sonra şunları söyledi:

“Siz, ABD’li dostlarım, benim gözümde bütün bu nitelikleri simgeliyorsunuz. Peki, bu dehşet verici, tek yanlı kolonyalist savaşı hangi ABD destekliyor? Bunu çıkaramıyorum. Sizin gibilerin yalnız olmadığını da biliyorum, o zaman bütün o seslere neden kulak verilmiyor? Özgürlük ve demokrasiyi kimliği haline getiren bir ülke nasıl oluyor da kudurgan bir ırkçı teokrasiye destek veriyor?”

Barış süreci konusunda İsrail’in barıştan değil, süreçten yana olduğunu belirten Eno, İsrail’in açıkça eski tarz faşizm uyguladığını söyleyerek “Vergilerimizin savunduğu kültür bu. Ku Klux Klan örgütüne para göndermek gibi bir şey.” dedi.

Brian Eno, açık mektubunu şöyle sürdürdü:

“Ama bütün bunların ötesinde, beni asıl kaygılandıran büyük resim. Beğenin beğenmeyin, ABD, dünyanın büyük bölümünün gözünde ‘Batı’yı temsil eder. Dolayısıyla, bizim ahlak ve demokrasi üstüne bütün laflarımıza karşın Batı bu savaşı destekliyor görünüyor. Korkarım, bu apaçık ikiyüzlülük yüzünden, ‘Aydınlanma’nın ve ‘Batı Kültürü’nün uygarlıkla ilgili bütün başarıları, çılgın mollaların sevinç çığlıkları arasında, saygınlığını yitiriyor…”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.