Hollywood Avrupa’da pazar payını kaybediyor

Hollywood Avrupa’da pazar payını kaybediyor

Avrupa Görsel-İşitsel Gözlemevi (OBS) tarafından yayımlanan verilere göre, 2014’te Avrupa çapında Avrupa yapımı film seyretme oranı yüzde 33,6’lık oranla rekor düzeye ulaştı.

Avrupa filmlerinin pazar payının artması ABD yapımı filmlerin pazar payının azaldığı anlamına geliyor. ABD yapımı filmlerin Avrupa pazarındaki payı 2010 yılında yüzde 68, 2013 yılında ise yüzde 69 olarak kaydedilmişti.

Yerli yapım filmlerin en çok seyredildiği Avrupa ülkesi geçen yılki gibi yine Türkiye oldu. Türkiye’de yerli yapım filmlerin pazar payı 2013 yılında yüzde 47 olarak kaydedilmişti. Bu oran geçen yıl yüzde 58’e çıktı. Türkiye’yi bu alanda Fransa, Finlandiya, İtalya ve Danimarka izliyor.

AB üyesi 28 ülkede 2014 yılında sinemada en çok seyredilen film, 22 milyon 659 bin 287 bilet satışıyla Hobbit: Beş Ordunun Savaşı oldu.

Bu filmi sırasıyla Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 1, Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 2 ve Wall Street Kurdu izledi. ABD yapımı filmlere rağbet azaldı İstatistikler, bu rakamlara rağmen son yıllarda dev bütçeli ABD yapımı filmlerin eskisi kadar seyredilmediğini gösteriyor. OBS verileri, Avrupa Konseyi’ne üye 47 ülke ele alındığında kıtada en fazla sinema bileti satılan ülkenin Fransa olduğunu gösteriyor. Fransa’da 2014 yılında 208 milyon 400 bin adet sinema bileti satıldı. Bu satıştan 1 milyar 250 milyon euro gişe hasılatı elde edildi. Bu alanda Fransa’yı sırasıyla Rusya, Birleşik Kraliyet, Almanya, İtalya, İspanya ve Türkiye izledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.