Haftanın filmi: 12 Yıllık Gece ya da diktatörlüğün diz çöktüremediği 3 insan

Haftanın filmi: 12 Yıllık Gece ya da diktatörlüğün diz çöktüremediği 3 insan

“12 Yıllık Gece”, Venedik Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ ödülünü kazandı. Aynı zamanda Oscar adayı olan film,son zamanların en etkileyici yapımlarından biri.

Uruguay, Güney Amerika’nın en küçük ülkesi olmasına rağmen ciddi bir demokrasi tarihine sahip. Ancak, Uruguay’ın askeri darbeden demokrasiye geçişi karanlık ve bir o kadar da acı deneyimlerle dolu.


KÖTÜLÜĞÜN VE DİRENİŞİN FİLMİ
Bu hafta sonu sizlere tavsiye edeceğimiz film Uruguay’ın bu karanlık yıllarını anlatan biyografik drama 12 Yıllık Gece… Alvaro Brechner’in yönettiği filmin başrollerinde Antonio De La Torre, Chino Darín, Alfonso Tort, Soledad Villamil, Silvia Pérez Cruz var.

İspanya, Arjantin, Fransa ve Uruguay ortak yapımı olan “12 Yıllık Gece”, Venedik Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ ödülünü kazandı. Film aynı zamanda Uruguay’ın bu yılki Oscar adayı.
ÖLDÜREMİYORSAK DELİRTELİM
12 Yıllık Gece’nin konusu: Yıl 1973… Uruguay askeri dikta ile yönetilmektedir. Bir sonbahar akşamı gizli bir askeri operasyonla alınan üç siyasi mahkûm için 12 yıl sürecek hücre hapsi başlar. Emir kesindir: “Onları öldüremeyeceksek delirtelim.”

Zamanlarının çoğunu küçük hücrelerde, tecrit altında ve çoğunlukla başlarına geçirilmiş siyah çuvalların altında geçirirler. Bu üç mahkûmdan biri ise gelecekte Uruguay’ın cumhurbaşkanı olacak Pepe Jose Mujica’dır.
YILLAR SÜREN TECRİT VE İŞKENCE
Mujica ve iki arkadaşı sürekli değiştirilen askeri hapishanelerde 12 yıl boyunca tecritte tutulur. Aileleriyle çoğu zaman görüşemezler. Beslenme ve temizlik gibi en temel ihtiyaçları bile ciddi anlamda kısıtlanır.

Ağır işkencelere maruz kalırlar. Akıl sağlıklarını kaybetmeleri işten bile değildir ama onlar yine de direnirler. Her şeye rağmen umuda tutunmanın bir yolunu bulurlar.

Onları içeri tıkan güç zihinlerini ve kalplerini ele geçirmenin bir yolunu bulamamıştır.
MUJICA FİLM İÇİN NE DEDİ?
Tarihi çok eskiye dayanan çok ağır bir ceza olan tecrite tam 12 yıl maruz kalan Jose Mujica’nın filme verdiği tepkiyi Uluslararası Suç ve Ceza Filmleri Festivali kapsamında Ekim 2018’de Türkiye’ye gelen yönetmen Alvaro Brechner şöyle anlatıyor:

“Bütün bölgesel ve dini farklılıklara rağmen ortak yaşamlarımız, acılarımız çok benzer. Birkaç hafta önce Jose Mujica (eski Uruguay Devlet Başkanı) filmi bir kez seyretti ve bir daha seyretmek istemediğini söyledi. Bu yaşanan olayları film dahi olsa bir daha tecrübe etmek istemedi.”
O SUÇLARIN HESABI HÂLÂ SORULAMIYOR
Yönetmen Brechner, filmin bu gibi insanlık suçlarının bir daha yaşanmamasına yönelik bir adım olmasını umut ettiğini söylüyor.

Brechner, suçluların çoğu zaman gereken cezayı almadığını belirterek, “Tecrit ölüm cezasından bile daha korkunç bir ceza. Her toplumun bu hesapları kendine sorması gerekiyor. Uruguay’da sadece birkaç askeri personel hapse girdi o kadar. Üstelik Mojica Cumhurbaşkanı olmasına rağmen sadece birkaç askeri personel yargılanabildi.” diyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.