“Geceyarısı Ekspresi filmi Türkiye’yi yanlış tanıttı”

“Geceyarısı Ekspresi filmi Türkiye’yi yanlış tanıttı”

1970 yılında vücuduna sardığı “haşhaş” ile Türkiye’den ABD’ye kaçırmak isterken havaalanında yakalanan Amerikalı Bill Hayes, Sağmalcılar Cezaevi’nde geçirdiği 5 yıl ile İmralı’dan kaçış öyküsünü anlattı. New York’taki Barrow Street Tiyatro’sunda yıllar sonra sahneye çıkan Hayes, Türkiye’de cezaevinde kaldığı süreci ve Yunanistan’a kaçış öyküsünü seyircilerle paylaştı. 1978 yılında gösterime girdiğinde Türkiye’de büyük tepkilere neden olan ünlü “Geceyarısı Ekspresi” filminin Türkiye’yi yanlış tanıttığını belirten Hayes, filmin gerçek yaşananlarla uyuşmadığını söyledi. Hayes’in, cezaevindeyken duyduğu ezan sesini duygusal bir şekilde canlandırması ise dikkat çekti.

Hayes, senaryosu yönetmen Oliver Stone tarafından kaleme alınan ve Amerikalı yönetmen Alan Parker tarafından çekilen filmde, Türkiye ve Türk halkının kötü gösterildiği belirtti. Geceyarısı Ekspresi (Midnight Express) filminin Türkiye üzerinde hala olumsuz bir etkiye sahip olduğunun hatırlatılması üzerine Hayes, filmin Türk halkını doğru bir şekilde yansıtmadığını ifade etti. “Film boyunca hiç iyi bir Türk bulamıyorsunuz.” diyen Hayes, “Mesela filmde hâkime verdiği ceza sonrasında ‘Sizi affediyorum.’ sözüm bile değiştirilip farklı aktarıldı. Ben Türkiye’yi özellikle de İstanbul’u çok seviyorum. Yaklaşık 7 sene önce Türk Polis Teşkilatı’nın daveti ile ziyarette bulundum. Çok güzel ağırlandım ve herhangi bir tehlikeye karşı da korundum.” diye konuştu.

Filmi izleyenlerde Türkiye’ye ait olumlu hiçbir nokta bulunamayacağının farkında olduğunu ifade eden Hayes, “Bu filmden sonra Türkiye’de turizm yüzde 95 olumsuz etkilendi. Filmin insanlar üzerinde ciddi etkisi oldu. Benim yıllardır anlattığımdan daha etkili oldu. Türklerin yıllarca bu önyargıyla mücadele etmek zorunda kaldıklarını biliyorum. Türkiye’ye giderek bunu dengelemeye çalıştım.” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DEKİ CEZAEVLERİ ABD’DEN DAHA İYİ”

ABD ve Türkiye hapishanelerini karşılaştırmak gerekirse, hangisinin daha iyi olacağı sorusuna ise “Ben ABD’deki cezaevlerini tam olarak bilmiyorum. Ama bence Türkiye’deki cezaevleri daha iyi. Çünkü, ABD’deki hapishanelerde psikolojik baskılar daha fazla oluyor.” dedi. Hayes, hapishanelerde yaşanan hayatın gerçek olduğunu, ama dışarda yaşanan hayatın ise bir rüya olduğunu kaydetti.

Türk bayrağı ile fotoğraf çektiren Hayes, anılarını anlattıktan sonra, “Midnight Express” kitabını okurlarına imzaladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.