‘Fırçasız ressam’ın eserleri Kanada’da görücüye çıkıyor

‘Fırçasız ressam’ın eserleri Kanada’da görücüye çıkıyor

Ellerini kullanarak resim yaptığı için ‘fırçasız ressam’ olarak anılan Metin Akarslan’ın eserleri Kanada’daki Pera Güzel Sanatlar Galerisi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. 20 Haziran’da Kanada’nın Vankavır Pera Sanat Galerisi’nde açılacak kişisel sergide Akarslan’ın fırça kullanılmadan yapılan 12 eseri sergilenecek.

Kadıköy Moda’daki küçük atölyesinde gazetecilere bilgi veren Metin Akarslan, serginin ilk defa yurt dışında elle yapılan kişisel sergi olma özelliği taşıdığını söyledi. Türk sanatçısı olarak sergiye katılmaktan gurur duyduğunu belirten Akarslan, “Pera Güzel Sanatlar Galerisi davet etti. Daha önce de eserlerim sergilenmişti. Ama bu serginin özelliği ilk defa elle yapılan eserler sergilenecek. Bir birinden değerli 12 eserim sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Yurt dışındaki karma ve kişisel çeşitli galerilerinde eserlerim sergilendi. Ben bu sergilerle Türk sanatçılarına öncülük yapmaya çalışıyorum. Sanatçılarımız artık yurt dışına açılsınlar. Ülkemizi başarıyla temsil edebilirler.” dedi.

-Binlerce eser yaptı-

73 yaşındaki Akarslan’ın eserleri dünyanın pek çok ülkesinde halen sergileniyor. Kadıköy Moda Sineması Pasajı’nda küçük bir atölyesi bulunan ressam, Türkiye’de ve yurt dışında 4 bine yakın eser sattı. Çizerken fırça yerine ellerini kullanan Akarslan, ‘fırçasız ressam’ olarak tanındı. Pera Sanat Galerisi, İstanbul Modern gibi mekanlar ile İspanya, Amerika, Fransa, Belçika, Avustralya gibi ülkelerde sergiler açtı. Resimleri, merkezi İngiltere’de bulunan ünlü Saatchi Galerisi’nde Picasso, Salvador Dali ve Van Gogh gibi ünlü ressamların eserleriyle yan yana sergilendi. Halen, Metin Akarslan’ın bir tablosu New York’taki ABD Büyükelçiliği’ni, diğeri ise Birleşmiş Milletler Washington Ofisi’nin duvarlarını süslüyor.

-Metin Akarslan kim?-

1939 yılında doğan Metin Akarslan, İstanbul Sultanahmet Sanat Okulu’nda okudu. Resim çalışmalarına 1955 yılında Hattat Kadri Efendi’nin yanında başladı. 1979 yılına kadar resim yapmaya devam etti. Bu dönemde ortaya çıkan bir rahatsızlığı nedeniyle çalışmalarına bir süre ara vermek zorunda kaldı. 1992 yılında yeniden resim yapmaya başladı. Eserlerinde fırça kullanmadan çalıştığı için “Fırçasız Ressam” olarak tanınır. Yurt dışında (İspanya – Lugo / İsviçre – Lozan / Belçika – Brüksel) sergiler açtı. Yurt içinde ise defalarca Hobi Sanat Galerisi, Pera Sanat Galerisi, Kaş Sanat Galerisi, Bankalar, Kültür Merkezleri, Konsolosluklar ve Atölye sergileri olmak üzere 47 kişisel sergi açtı. Karma sergilerde de eserleri sergilenen Metin Akarslan, eserlerinin çoğunda estetik kaygılar, “Elemantarist” bölünmeler, bütününde ise Kübist hareketleri öne çıkardı. Daha çok hayatın gerçekleri, zıtlıklarını, nazik bir hiciv anlayışıyla çizen ressamın eserlerinde, yaşamından bazı kesitlerin de izlerini görmek mümkün.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.