Eşitsizlik ünlüler arasında da var

Eşitsizlik ünlüler arasında da var

Forbes dergisinin her yıl yayınladığı 100 Ünlü Listesi’ndekilerin (Celeb 100 list) sadece 16’sının kadın olduğu ortaya çıktı.

Bu listedeki kadınların toplam kazancı 809 milyon dolar. Oysa listedeki erkekler, toplam 4.35 milyar dolar kazanıyor. Listenin ilk 10 sırasına, yalnızca Katy Perry ve Taylor Swift girebildi.

Rakamlar, cinsiyetler arasında büyük bir gelir uçurumunun varlığını gösteriyor. Listedeki 16 kadın arasında, en üst sırada yer alabilen Katy Perry, en çok kazanan boksörler Floyd Mayweather ve Manny Pacquiao’nun ardından yıllık 135 milyon dolarla üçüncü sırada.

Taylor Swift ise 80 milyon dolarla sekizinci sırada yer alabildi. Perry ve Swift gibi, listedeki ünlü kadınların çoğu, müzik sanatçısı.

Şarkıcı Lady Gaga, 59 milyon dolarla 25’inci, Beyoncé ise 54.5 milyon dolarla 29’uncu sırada. Bunların dışında, televizyon yıldızları Ellen DeGeneres, ve Judy Sheindlin de listenin 12’inci sırasından itibaren değişik kademelerde yer bulabildi. Model Kim Kardashian 52.5 milyon dolarla 33’üncü, oyuncu Jennifer Lawrence 52 milyon dolarla 34’üncü, Brezilyalı model Gisele Bundchen 44 milyon dolarla 46’ıncı, oyuncu Scarlett Johansson, 35.5 milyon dolarla 65’inci, şarkıcı Britney Spears 31 milyon dolarla 82’inci, tenisçi Maria Sharapova 29.5 milyon dolarla 88’inci, şarkıcı Jennifer Lopez, country müzik sanatçısı Miranda Lambert, oyuncu ve model Sofia Vergara, oyuncu Kaley Cuoco-Sweeting 28.5’ar milyon dolarla 95’inci, yani sonuncu sırada. Zira, söz konusu kadın ünlülerle birlikte iki de erkek var ve altı adet 95’inci sıra ünlüsüyle liste 100’e tamamlanıyor.

CİNSİYET VE IRK EŞİTSİZLİĞİ BİR ARADA

Ücret eşitsizlikleri yanında, vizyona giren önemli filmlerde kadın oyuncuların başrollerden uzak olması da şiddetle eleştirilen bir başka konu.

Elbette bu durum da kadınların en çok kazananlar listesindeki azlığının bir başka sebebi. Forbes dergisi, listedeki kadınlardan, Katy Perry hariç, hiç birinin, başarılarını tartışmak istemediklerini de açıkladı. Bu yüzden derginin kapağına sadece Katy Perry taşındı. Perry’yi kapak konusu yapan Forbes’a konuşan şarkıcı, “Burada böbürlenmek için bulunmuyorum, diğer kadınları etkilemek için buradayım” dedi.

Listede sadece cinsiyet değil, ırk eşitsizliği de göze çarpıyor. Beyaz erkeğin kazandığı 1 dolara karşılık beyaz kadınlar 78 cent, İspanyol asıllı kadınlar 56 cent, siyah kadınlar 64 cent ve yerli kadınlar 59 cent kazanıyor. Rakamlar Beyaz Saray’ın yakın zamanda yayınladığı verilerle de uyuşuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.