Elif bebek, Türk kadınının mahalli kıyafetlerini dünyaya tanıtacak

Elif bebek, Türk kadınının mahalli kıyafetlerini dünyaya tanıtacak

Türk kadınının mahalli kıyafetlerini dünyaya tanıtmayı amaçlayan olgunlaşma enstitüleri tarafından tasarlanan Elif bebekler, genç kızlara model oldu. Elif bebeklerin bindallıları, oyalı yazmaları ve süslü kemerlerini gören gelin adayları, nişan ve kına gecesi için sipariş veriyor. Olgunlaşma enstitüleri ise ‘Elif Bebek’ olmak isteyenlerin talebine yetişmekte zorlanıyor.

Türk kültürünü tanıtmak için yapılan Türk kültür motiflerini yansıtan Elif bebekler yaygınlaşınca, elbiseleri evlenecek genç kızlar için ilham kaynağı oldu. Elif bebeklerin elbiselerine hayran kalan genç kızlar, artık kına gecesi ve nişanlarında Elif bebek elbiseleri giymeye başladı. Genç kızlar, olgunlaşma enstitülerine, kına gecesi ve nişanlarında giymek için Elif bebek elbiseleri sipariş veriyor.

Düzenlenen yarışma sonucu oluşturulan proje kapsamında, 12 olgunlaşma enstitüsünde Türkiye’nin kendi motiflerini taşıyan bebek yapım çalışmaları sürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü de yarışmaya ‘Türkiye’nin Bebeği Elif’ adlı bir projeyle katılıyor. Saçları örgülü ve folklorik kıyafetler giyen Elif bebek, Türk kadın tipinin karakteristik özelliklerine ve anatomik ölçülerine uygun üretiliyor. Geleneksel Folklorik Kitre Bebek Yarışması’nda özellikleri belirlenen Elif bebeğin 20 farklı çeşidi bulunuyor. Osmanlı, Selçuklu dönemine ait kıyafetler, nakış ve desenine kadar bire bir orijinal olarak tasarlanıp Elif bebeklere uyarlanıyor. Giysileri, takıları, saçları, yüz ifadesiyle Türkiye’nin imajı olan ve Türk Patent Enstitüsü tarafından ‘Geleneksel Türkiye Bebeği Elif’ olarak marka tescili yapılan Elif bebekler, 150-400 lira arasında fiyatla satılıyor. Elif bebeklerin tanıtımı yalnızca yurtiçinde yapılmıyor. Şu ana kadar Elif bebeklerin başta Türk cumhuriyetleri ve Balkan ülkeleri olmak üzere 20’ye yakın ülkede tanıtımı yapılmış.

Elif bebeğin elbiseleri, şimdi de kına gecesi ve nişanlarda gelinlerin tercihi oluyor. Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Şennur Azade, Elif bebeklerin yalnızca çocuklar değil, genç kızlar tarafından da büyük ilgi gördüğünü söylüyor. Azade, yerel giysileri, yazmaları, renkli boncuklu oyaları, kuşağı, baş süslemeleri, kemeri ve diğer aksesuarların tamamı elde yapılan Elif bebeklerin, artık kına gecesi ve nişanlarda gelinlere model olduğunu belirtiyor. Genç kızların, özel günleri için bu elbiseden sipariş verdiğini ifade eden Azade, “Kızlarımız, kına geceleri ve nişanlarında o elbisenin aynısını giymek istiyor. Bu nedenle Elif bebeklerin üzerindeki elbiselerden çok sayıda sipariş alıyoruz. Onlar, bebek üzerindeki elbiseleri bize gösterip, sipariş veriyor. Biz de onları dikip kendilerine veriyoruz. Bu iş zahmetli ve uzun süre almasına rağmen yoğun talep alıyoruz.” diyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.