Dünya İstanbul’a kulak veriyor

Dünya İstanbul’a kulak veriyor

Bu yıl 2. kez düzenlenen Uluslararası Caz Günü bugün İstanbul’da kutlanıyor. UNESCO ile Thelonious Monk Caz Enstitüsü tarafından geçen yıl bir milyar kişiye ulaştırılan etkinlik saat 9.30’dan gece yarısına kadar İstanbul’un farklı mekanlarında müzikseverlerle buluşacak.

Uluslararası Caz Günü, bugün, dünyanın gözleri önünde İstanbul’da kutlanıyor. Sabah 9.30’da Galatasaray Lisesi’nde UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ve UNESCO İyi Niyet Elçisi Herbie Hancock’un yaptığı açılış konuşmalarıyla başlayan kutlamalar; gece yarısına dek konserler, konferanslar, paneller, ustalık dersleri, caz atölyeleri, film gösterimleri ve sergilerle devam edecek.

Ama asıl konser akşam saat 21.00’de Aya İrini Müzesi’nde. Bilet satışı yapılmayan konser; www.jazzday.com adresi ile UNESCO (www.unesco.org) ve Thelonious Monk Caz Enstitüsü (www.monkinstitute.org) internet sitelerinden canlı yayımlanacak. Çeşitli ülkelerdeki devlet televizyonlarında gösterilmek üzere kaydedilen konser ayrıca Caddebostan Parkı ve Tepebaşı Meydanı’na kurulacak ekranlardan da canlı olarak izlenebilecek. Müzik direktörlüğünü John Beasley’nin üstlendiği konserde başta dünyaca ünlü piyanist ve UNESCO İyi Niyet Elçisi Herbie Hancock olmak üzere Wayne Shorter, Diane Reeves, Marcus Miller, Al Jarreau, Joss Stone, Terri Lyne Carrington ve Hugh Masekela gibi daha nice önemli isim bulunuyor.

UNESCO ile Thelonious Monk Caz Enstitüsü tarafından geçen yıl kutlanmaya başlayan Uluslararası Caz Günü, bu yıl Türkiye Cumhuriyeti işbirliği ve İstanbul Caz Festivali yerel ortaklığıyla gerçekleşiyor. Akbank ve Garanti Bankası’nın ana sponsorluğunu üstlendiği kutlamalar hakkında detaylı bilgi dün sabah Topkapı Sarayı avlusundaki Karakol Restaurant’ta düzenlenen basın toplantısında verildi. İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin’in moderatörlüğünü yaptığı toplantıda; UNESCO Dış İlişkiler Direktörü Neil Ford, TC Dışişleri Bakanlığı Kültürel Diplomasi Dairesi Başkanı Cem Kahyaoğlu, Thelonious Monk Caz Enstitüsü Başkanı Tom Carter, UNESCO İyi Niyet Elçisi Herbie Hancock ve Uluslararası Caz Günü Konseri müzik direktörü John Beasley’in yanı sıra Terence Blanchard, Robert Glasper, Al Jarreau, John McLaughlin, Marcus Miller, Thelonious Monk Jr., Lee Ritenour ve Wayne Shorter vardı. Tom Carter’ın “Dünyayı 24 saatlik bir zaman içinde bir araya getiriyoruz.” cümlesiyle özetlediği Caz Günü için Herbie Hancock, “Dünyanın küçük köylerine bile erişebilen bir etkinlik bu. Geçen yıl 196 ülkeden 1 milyar kişiye ulaştık.” dedi. Marcus Miller ise bu özel günü, “Merhaba bile diyemeyeceğimiz ülkelere gidiyoruz. Aramızda bir engel var gibi. Ama konser başlayınca birdenbire bağlantı kuruluyor. Merhaba diyemediğimiz insanlara bir sürü şey anlatmaya başlıyoruz. Sözcükler yeryüzünün en müthiş icadı belki ama yine de yetersiz. İnsanlığın ilk dili müzik.” sözcükleriyle özetledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.