Dahi gitarist Celil Kaya şampiyonluğa doymuyor

Dahi gitarist Celil Kaya şampiyonluğa doymuyor

Türkiye’nin klasik gitarda dünya çapındaki isimlerinden Celil Refik Kaya, Amerika’nın en önemli müsabakalarından Boston Gitar Yarışması’nda birinci oldu.

Genç müzisyen bu başarısıyla, uluslararası yarışmalarda sekizinci birinciliğini elde etti.

Yarışma, meşhur gitarist Eliot Fisk tarafından New England Konsevatuarı’nda düzenlendi. Dünyanın dört bir yanından 50 civarında katılımcı müsabakada ilk üçe girebilmek için maharetlerini sergiledi.

Gitar dünyasında otoritelerin şimdiden marka kabul ettiği genç gitarist ve besteci Celil Refik Kaya’nın birinci olduğu yarışmada Fransa’dan Lazhar Cherouana ikinci, İsrail’den Tal Hurwitz ise üçüncü oldu.

celil kayKaya, yarışmanın finalinde Rodrigo’nun Toccata’sı ve Goldberg Varyasyonlarından seçmeler seslendirdi.

Bach’ın özgün olarak klavye için yazdığı Goldberg Varyasyonları’nı gitarla çalarak yarışmayı kazanan Kaya şunları söyledi: “Şu anki mentorum Adam Holzman, Goldberg Varyasyonları için ‘Gitarın Everest’i diyor. Klavye için yazılmış bu besteleri gitarla çalmanın neredeyse imkansız olduğu söyleniyor”. Bu son derece zor teknik eserleri gitarla icradaki başarısı ve olağanüstü müzikalitesi Türk sanatçıyı zirveye taşıyan faktör olmuş. 

Yarışmayı birincilikle bitiren Celil Refik Kaya ödül olarak 5 bin dolar kazandı. Genç sanatçı ayrıca Washington DC Ulusal Sanat Galerisi’nde ve Boston Gitar Festivali açılışında konser verme imtiyazını elde etti.

Celil Refik Kaya önümüzdeki dönemde ilgili projelerini şöyle sıraladı: “Konserlerime devam ediyorum ve eserlerimi yayınlıyorum. Virginia Senfoni Orkestrası ile Ponce konçerto çalacağım. Upstate New York Gitar Festivali’nde bir konserim olacak ve dünyanın dev plak firması NAXOS’tan ikinci albümümü yapacağım. İlk albüm Music of Jorge Morel idi. İkinci albüm Music of Carlo Domeniconi olacak.”

Kaya müzik etkinliklerinin yanı sıra akademik yolculuğuna da devam ediyor. Genç dahi, Teksas Üniversitesi Austin kampüsünde doktora çalışmalarını sürdürüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.