Casus olduğunu açıkladı

Casus olduğunu açıkladı

Sinemaya da aktarılan Çakal (The Day of the Jackal) adlı ünlü romanın yazarı Frederick Forsyth, İngiliz İstihbarat Teşkilatı MI6’de 20 boyunca çalıştığını açıkladı.

Kobra ve Afgan gibilerin de aralarında olduğu gerçekçi casus romanlarıyla tanınan Forsyth’in hayranları, uzun süredir yazarın, İngiliz istihbarat servisinde casus olarak çalışmış olabileceği iddiasını dile getiriyordu. Bu iddianın doğru olduğu, yazarın The Outsider: My Life adlı otobiyografiyle kanıtlandı.

BBC’ye konuşan Forsyth, MI6’e istihbarat göndermeye, 1967’den 1970’e kadar süren Nijerya’daki Biafra iç savaşı sırasında başladığını anlattı. Forsyth, iç savaşın son yılı olan 1970’de, hem çalıştığı medya kuruluşlarına, hem de gizli servisteki arkadaşına, ilk istihbaratını gönderdiğini belirtti. Forsyth, Bifafra iç savaşı sırasında MI6’nın en çok bilmek istediği şeyin, çok sayıda çocuğun ölümünün gerçek olup olmadığı sorusu olduğunu, gizli servise “Çocukların sinekler gibi öldüğünü bildirdiğini” aktardı.

Forsyth’ın MI6’ya gönderdiği çocuk ölümleri hakkındaki raporlar, o sırada Nijerya’daki askerî diktatörlüğü destekleyen İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın çocuk ölümleri raporlarını inkâr etmesini önlemiş.

BBC ve Reuters’de gazeteci olarak çalışan Forsyth, 1971’de Çakal romanının başarısının ardından da MI6 için çalışmaya devam ettiğini, Rodezya (Bugünkü Zimbabwe), Güney Afrika ve en önemlisi, Soğuk Savaş sırasında Doğu Almanya gibi yerlerde görev yaptığını açıkladı.

Forsyth, romanlarında ifade ettiği bir çok komplo ve entrikaların, casusluğu sırasında edindiği tecrübelerle yazıldığını da açıkladı.

Forsyth, Çakal’ın başarısından sonra ise MI6’nın, bazı romanlarını kontrol edip onayladığını belirtti. Bugüne kadar 70 milyondan fazla kitap satan yazar, casusluk faaliyetleri karşılığında hiçbir ücret almadığını da vurguladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.