Bu müze görme engelliler için

Bu müze görme engelliler için

Madrid’de bulunan Museo del Prado görme engelli sanatseverler için yeni bir sergi açtı.

Usta ressamların eserlerinin üç boyutlu kopyalarının bulunduğu sergide ziyaretçiler istedikleri eserlere dokunabiliyor. Böylelikle ünlü ressamların bilinen eserlerinin nasıl olduğunu anlıyor.

28 Haziran’a kadar açık kalacak sergide El Greco’nun “The Nobleman With His Hand on Hist Chest”, Leonardo da Vinci’nin “Mona Lisa”, Goya’nın “Parasol” gibi eserleri bulunuyor.

New York Times’ın haberine göre benzer çalışmalar New York’taki The Metropolitan Museum of Art, Londra’daki Ulusal Galeri gibi müzelerde de var. Kimi müzeler görme engelli ziyaretçileri için özel rehberlerle tur olanağı sağlarken, kimileri de özel sınıflarda çizim dersleri veriyor. Bazı müzelerin de kopya heykellere ziyaretçilerinin dokunmasına izin verdiği biliniyor.

İtalya’da Floransa’da bulunan Uffizi Gallery 2011 yılında Botticelli’nin “The Birth of Venus” resminin küçültülmüş üç boyutlu halini görme engelli ziyaretçileri için sergilemişti.

Prado Müzesi’ndeki serginin kuratörü ve aynı zamanda müzenin eğitim bölümünün başkanı olan Estudios Durero benzer çalışmaların İtalyan müzelerinde yapıldığını ancak eserlerin çoğunlukla siyah – beyaz olduğunu belirtti.

Durero, “Bizim için renklerin bulunması önemli. Görsellikte renkler ayrı bir yer tutar” diyerek sergilerinde eserlerin neden renkli kopyalarını bulundurduklarını açıklıyor.

Prado müzesinde sergilenen üç boyutlu resimlerin her birinin maliyeti 6680 Dolar.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.