Bu dünya haritasında dağ deniz adı yok, klişeler var!

Bu dünya haritasında dağ deniz adı yok, klişeler var!

Martin Vargic adlı tasarımcı ülkelerle eşleşen klişelerden yola çıkarak dünya haritasını yorumladı. Türkiye’yi tanımlayan ilk kelime kebap iken, Suriye iç savaş, Etiyopya açlık, Amerika özgürlük, Rusya ise komünizm kelimeleriyle anlatılmak istenmiş.

Bir şehrin ya da ülkenin sembolü, oranın akıllarda iz bırakması için oldukça mühim. Kimi zaman bir heykel,  kimi zaman da bir yiyecek, bulunduğu ya da meşhur olduğu o yeri akıllara getirir hemen. Martin Vargic adlı bir tasarımcı, bundan yola çıkarak bütün ülkeler ile eşleşen klişe kelimeleri dünya haritası üzerinde gösterdi. Dünya haritasını Avrupa, Afrika, Asya’nın bir kısmı, Rusya, Amerika, Kanada ve Avustralya gibi parçalara ayıran Vargic, ardından da ülkelerin üzerine oraya ait sembolik kelimeleri yazdı. Dikkat çeken çalışmayla ilgili olarak Türkiye’den söz etmeye başlayacak olursak haritanın üzerinde bölgemize dair dikkat çeken kelimelerin başında kocaman harflerle yazılmış kebap geliyor. Bunun yanı sıra kapalı çarşı, yağlı güreş, türban, harem ve halı kelimeleri yazılmış. Komşu ülkelerimizden Suriye için ise iç savaş, bombalı saldırılar, Hizbullah ve savaş bölgesi gibi kelimelerin kullanıldığı görülüyor. Amerika haritasında ise yine kocaman harflerle özgürlük ibaresi mevcut. Kayak, futbol, kasırga, kumar, ırkçılık, yağmur, patates, inek, dağ, peynir ve Amişler (ABD hükümetinin otoritesini kabul etmeyen, teknolojiden tamamen uzak yaşayan insan topluluğu) göze çarpan diğer kelimeler.

Vargic’in bu haritayı tamamlaması tam üç ayını aldı. Rusya’ya geldiğimizde, bölgenin tamamının üzerini kaplamış bir şekilde komünizm kelimesine yer veriliyor. Uranyum madeni, meteor krateri ve güzel kadınlar şeklinde klişeler de yazılı. Haritada Suudi Arabistan’ın üzerinde Allahu Ekber, Muhammed, petrol yatağı, deve, çöl safarisi ifadeleri bulunuyor. Mısır denilince ilk akla gelen piramitler ise haritada yerini en başta almış. Afrika bölgesindeki Etiyopya için ilk öne çıkan kelime açlık iken, Sudan için ise çocuk askerler olmuş. Avustralya’nın bulunduğu bölgede ise ilk dikkat çekilmek istenen kelime; kanguru. Bunun yanı sıra ülke, çöl, kırmızı kum, timsah ve bebek yiyen dingolar (Kurt familyasından gelen ve bebek yediği öne sürülen bir köpek türü) gibi sözcüklerle eşleştiriliyor. Kanada’dan bahsedecek olursak ülkeyi tanımlamak için buz hokeyi, eskimo evleri, kar, kürk avı, petrol yataklarının gözle görülür bir şekilde kullanıldığı görülüyor. Son olarak Afrika’nın batısında ise yoksulluk, susuz topraklar, kirli su, sıtma, AIDS, altın madeni kelimelerinin haritaya eklenmiş olduğu görülüyor. Amerikan haber sitesi Huffington Post’ta yer alan haber, bazı internet kullanıcıları tarafından eleştiri yağmuruna tutulmuş. Haberin altına yorum yazanlardan çoğu, ABD için kullanılan ‘özgürlük’ kavramından rahatsız. Pek çok kişiye göre, harita, ABD’lilerin dünyanın geri kalanı hakkında ne düşündüğünün apaçık göstergesi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.