Brezilyalılar, Türkiye’yi Aziz Jorge’dan öğrenecek

Brezilyalılar, Türkiye’yi Aziz Jorge’dan öğrenecek

Brezilya’nın en büyük medya kuruluşlarından biri olan Globo Televizyonu, Türkiye’de ‘Salve Jorge’ (Selam Aziz Jorge) isminde yüksek bütçeli bir dizi çekiyor. Çekimlerine yaklaşık iki hafta önce Nevşehir’in Göreme ilçesinde başlanan dizinin yapımına, Kapadokya’nın yanı sıra İstanbul ve Efes ev sahipliği yapacak.

Türkiye çekimleri, Temmuz sonuna kadar sürmesi beklenen dizinin Ekim ayında Brezilya ekranlarına girmesi bekleniyor. 8 ay boyunca pazar hariç haftanın altı günü en çok izlenen saatte izleyiciyle buluşacak dizinin 200 bölüm halinde yapılması öngörülüyor. Her bir bölümü ortalama 178 bin dolara mal olduğu söylenen dizinin toplam bütçesinin 35 milyon doları geçeceği tahmin ediliyor.

DÜNYA’YI DOLAŞIP KAPADOKYA’DA BULUŞAN AŞK ÖYKÜLERİ

İki büyük aşk hikâyesini konu edinen dizi, Brezilya’nın başarılı senaryo yazarlarından Gloria Perez’in imzasını taşıyor. Hikâyelerin birinde Türkiye’ye gezi amacıyla gelen Bianca, Kapadokya’da turist rehberi olarak çalışan Ziya’ya âşık olur ve Türkiye’de yaşamaya karar verir. Diğerinde ise Morena, Almanya ve İspanya’da talihsiz olaylar yaşadıktan sonra İstanbul’a gelir. Brezilya’da bıraktığı sevgilisi Theo da Morena’nın ardından gelir ve iki sevgili Kapadokya’da buluşurlar. Dizi boyunca yabancı ve fantastik bir kültür içinde yolları kesişen iki çiftin karmaşık aşk öyküleri anlatılıyor.

Henüz yapım aşamasında olan dizinin ismi, Kapadokya’da yaşadığı bilinen ve İsevilik tarihinde önemli bir yeri olan Aziz Jorge’a atfen verilmiş. Aziz Jorge’un mücadele dolu hayatı ile aynı yerde yaşayan çiftlerin yaşam öyküleri arasında ilişki kurularak metaforik bir anlam veriliyor. İçinde Türkiye ve Türk halkına ait temaların yanı sıra Türkçe gündelik ifadelerin de sıkça işlendiği dizi senaryosunu, ünlü senaristin birkaç yıl önce yaptığı bir Türkiye gezisinden esinlenerek oluşturduğu söyleniyor. Yazdığı senaryolarla Brezilya medyasında adından sıkça söz ettiren Perez’in çalışmaları, Brezilya’nın en popüler dizileri arasında yer alıyor.

TÜRKİYE İMAJINA SAYGI

Dizide; aşk hikâyesinin yanı sıra Almanya, İspanya, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerde gerçekleşen insan kaçakçılığı konusu da ele alınıyor. Ancak bu tür olayların evrensel bir problem olduğu ve senaryoda yalnızca Türkiye’ye ait bir olgu gibi işlenmediği yapımcılar tarafından özellikle vurgulanıyor. İki önemli karakterin Türk olduğu dizide, Kapadokya’da çalışan turist rehberi Ziya ve yine aynı bölgede yaşayan bir Türk kadını olan Sarila’yı iki ünlü Brezilyalı oyuncu canlandırıyor.

Dizinin yapımına ortak olan Türk şirketi FPS Prodüksiyon, yaklaşık 100 çalışanıyla çekimlere katılıyor. Arazinin yapısına uygun çok sayıda özel araç ve ekipmanın kullanıldığı setlerde, Brezilya ekibinden ise yaklaşık 50 kişi yer alıyor. Toplamda 150’ye yakın kişinin 3 gruba bölünerek hummalı bir çalışma yürüttüğü setlerde Türk ve Brezilyalı yapımcılar ortak hareket ediyor. Yerli halktan çok sayıda vatandaş, figüran olarak sahnelerde yer alırken, özellikle peribacalarının bulunduğu vadiler ve balonlarda geçen bazı riskli durumlarda Brezilyalı oyuncular, Türk dublör kullanmayı tercih ediyor.

Göreme’de bulunan Tourist Otel’de kamp kuran dizi ekibi, sabahın erken saatlerinde kalkıp gece geç saatlere kadar çalışmaya devam ediyor. Günün sonunda çekimleri değerlendirmek ve bir sonraki günün planlamasını yapmak üzere sık sık toplantılar düzenleyen iki ülkenin yapımcıları da sabırsızlıkla neticeyi bekliyor.

‘HİNDİSTAN DİZİSİ, HİNDİSTAN’A SEFERLERİ YÜZDE 300 ARTIRDI’

Yapımcılar ve oyuncular, Kapadokya’da gerçekleşen çekimlerin sonuna yaklaşırken, Brezilya ve Türk medyasının ilgi odağı haline gelen dizi hakkında Cihan Haber Ajansı’na geniş bilgi verdi.

Globo Televizyonu’nun dizi yapımlarından sorumlu üst düzey yöneticisi Marcos Schechtman, Türkiye’nin jeopolitik konumu, tarihi ve çok kültürlü yapısıyla dünya üzerinde önemli bir yeri olduğunu ifade ederken, bunun, dünya tarafından çok bilinmediğinin üzerinde durdu. Çekimler boyunca Türkiye’de kalıp, ekibin başında yer alarak en iyisinin yapılmasına gayret göstereceğini vurgulayan Brezilyalı yönetici, 2 yıl önce ekrana konulan Caminho dos İndios (Hindistan Yolları) adlı dizinin gösterilmesinden sonra ülkesinden Hindistan’a yapılan seyahatlerde yüzde 300 oranında artış görüldüğünü kaydetti. Bu dizinin yayına girmesinden sonra da aynı türden bir artışın görüleceğini söyleyen tecrübeli yapımcı, dizinin en büyük başarılarından birinin de bu olacağını sözlerine ekledi.

Brezilyalı bir gazetecinin, “Bu kadar iddialı bir dizi mi?” sorusuna ‘evet’ cevabını veren Schechtman, gerek senaryo, gerek oyunculuk ve gerekse görsel zenginlik olarak tüm izleyicileri ekrana çekecek kalitede bir yapım çizgisinde ilerlediklerini beyan etti.

“DİZİDE, TÜRKİYE VE İSLAMİ DEĞERLERİ KARALAMAYA YÖNELİK BİR UNSUR YOK”

Yabancı bir gazetecinin, Müslüman çoğunluğun yaşadığı bir ülkede çekim yaparken, İslami figürlerin nasıl kullanıldığını sorusu üzerine konuyu değerlendiren Brezilyalı yapımcı, Türkiye’nin demokratik ve laik yönüne vurgu yaptı. Marcos Schechtman, kullanılan kıyafet ve başörtüsü gibi sembolik argümanlarda daha çok kültüre ve halkın gündelik yaşayış tarzına ait şekillerin öne çıkartıldığının altını çizdi. Dizide, Türkiye ve İslami değerleri karalamaya yönelik bir unsurun bulunmadığını belirten Schechtman, “Türkiye çok demokratik ve laik bir ülke. Bu sebeple herkes istediği yaşam tarzını seçebiliyor. Bunun kişisel bir seçim olması çok güzel. Bu yönüyle Brezilya’ya çok benziyor ve tebrik edilmeyi hak ediyor.” şeklinde konuştu.

Suriye konusunu da gündeme getiren gazetecinin, “bölgede yaşanan gerginlik ve savaş ihtimali büyük bir yatırımı yöneten kişi olarak sizi endişelendirmiyor mu”? sorusu üzerine, “Biz burada böyle bir gerginlik hissetmiyoruz. Türkiye, oldukça güvenilir bir ülke. Barış ve huzur ortamı kendini gezdiğimiz her yerde hissettiriyor.” şeklinde konuştu.

Türk dizilerinin yakaladığı başarıyı da değinen Schechtman, konu hakkında detaylı bilgiye sahip olmadığını, ancak ünü Brezilya’ya varan bazı dizilerle Türkiye’nin bu alanda son yıllarda yakaladığı başarıdan haberdar olduğunu belirtti.

MİLYONLARCA DOLARLIK DOĞRUDAN TANITIM

Yaklaşık iki haftadır Göreme’de konaklayan kalabalık ekip, bölge esnafının da yüzünü güldürüyor. Bölge turizmine doğrudan ve dolaylı olarak katkı sağlayan ve sahip olduğu bütçesiyle de öne çıkan dizinin çekimlerine Kültür Bakanlığı destek veriyor. Yetkililerden alınan bilgilere göre, yaklaşık iki yıl süren araştırmalar sonucu Kapadokya ve İstanbul’da belirlenen bölgelerde yapılacak çekimler için her türlü gerekli resmi iznin ilgili bakanlıktan alındığı ifade ediliyor.

İstanbul’da kalınan süre içinde Kapalı Çarşı, Sultanahmet gibi tarihi mekânların yanı sıra Beyoğlu ve Boğaziçi gibi şehrin siluetine hâkim yerlerde de iki hafta sürecek çekimler yapılacak. Çekimler süresince tercümanlar ve ambulanslar gidilen her yerde ekiple birlikte hareket edecek.

BEYAZ PERDENİN GÜCÜ

Sloganları “Salve Jorge” olan Brezilyalı oyuncular ise Türkiye’ye gelmeden önce bir ay süren bir eğitim ve oryantasyon sürecinden geçirildiklerini belirttiler. Bu süreç içinde Türkiye uzmanlarından yaşam şartları ve kültürel özelliklere yönelik bilgi edindiklerini ifade ettiler. Özellikle bölge halkının kendilerine duyduğu ilgi ve yakınlıktan ötürü teşekkür eden Brezilyalı oyuncular, Türk çalışma arkadaşlarının yardımseverlik ve misafirperverliklerinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Türkiye’de kaldıkları süre içinde, Türkiye’nin sanılanın aksine daha ılımlı, olumlu ve uyumlu yapıya, bu sebeple umduklarından daha farklı bir atmosfere sahip olduğunu söyleyen Brezilyalılar, bu dizinin iki ülke ilişkilerine farklı bir boyut kazandıracağını dile getirdiler.

Dizinin, fikir sürecinden çıkıp yapım aşamasına gelmesinin, araştırma ve fizibilite çalışmaları ile birlikte iki yıl sürdüğünü söyleyen yapımcılar, bu araştırmaların neticesinde en uygun yerlerin İstanbul, Göreme ve Efes olduğunu belirttiler. Şimdilik 200 bölüm olarak tasarlanan dizinin sezon ve bölüm sayısının uzatılıp uzatılmayacağı ise yayınlandığı dönemde alacağı reytinglere göre daha sonra karar verilecek.

Sonuç olarak yaklaşık 200 milyon nüfusa sahip Brezilya’da, Türkiye’nin görsel olarak en güzel yerlerine ait sahneler, 8 ay boyunca milyonlarca kişinin ekranına gelecek. Ayrıca, Kapadokya bölgesi, Hristiyan dinine mensup kişilerce dünyanın önemli yerlerinden birisi olarak görülüyor. Bu sebeple görsel güzelliğinin yanı sıra diziye adını veren Aziz Jorge’un anısını yaşatmak için de her yıl binlerce turist bölgeye geliyor. Brezilya’da her yıl artan Türkiye ilgisinin ise bu diziyle zirveye tırmanacağı tahmin ediliyor. Brezilya medyası da konseptini ve sunumunu ilginç bulduğu bu Brezilya dizisine ait gelişmeleri yakından takip ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.