Bitkisel hayattaki hasta Hitchcock ile tepki verdi

Bitkisel hayattaki hasta Hitchcock ile tepki verdi

İngiliz yönetmen Alfred Hitchcock’un filmini izleyen bitkisel hayattaki hasta farkındalık belirtileri gösterdi.

Kanadalı bilim insanları, 1997’de bir kavga sırasında göğsüne aldığı yumruk nedeniyle bir süre kalbi duran ve 3 hafta komada kaldıktan sonra gözleri açık olmasına rağmen bitkisel hayata giren 34 yaşındaki bir hastanın Alfred Hitchcock’un ünlü televizyon dizisi “Alfred Hitchcock Presents”in bir bölümü için çektiği Bang! You’re Dead’e tepki verdiğini belirledi.

Araştırma için önce 12 sağlıklı kişiye amcasının tabancasını bulan ve bunu oyuncak sanıp etrafına ateş açan bir çocuğun hikayesinin anlatıldığı bölüm izletildi ve bu kişilerin diziyi izlerken beyinlerinin verdiği tepkiler gözlendi.

Daha sonra dizi 16 yıldır bitkisel hayat yaşayan 34 yaşındaki hasta ile 2007’den bu yana komada olan 20 yaşındaki bir kadına izletildi. 20 yaşındaki kadının gözleri açık olsa da hiçbir bilinç belirtisi göstermediği tespit edilirken 34 yaşındaki hastanın beyninin ise izlediklerine sağlıklı kişilerinkiyle benzer tepkiler verdiği görüldü.

Araştırma ekibinden Lorina Naci, tepki vermeyen hastalarda bilince ilişkin sinir sinyallerini belirlemek için çok az yöntem bulunduğunu ve bunu televizyon filmiyle test etmek istediklerini belirtti.

Diziyi izlediğinde çok korktuğunu belirten Naci, herkesin tepkisinin aynı olmayabileceğini ancak 34 yaşındaki hastanın filmi anladığını düşündüklerini söyledi.

Araştırma ekibi bitkisel hayattaki 5 hastadan birinin bilinçli olabileceğini, sadece tepki veremediğini belirterek sonuçların derin komada olduğu düşünülen hastalarda bilinç belirtilerini tespit için yeni bir kapı açabileceğine de dikkati çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.