Beyaz Saray Özgürlük Nişanı listesinde ilginç bir isim

Beyaz Saray Özgürlük Nişanı listesinde ilginç bir isim

Şili asıllı Amerikalı çok satan yazar Isabel Allende, ABD başkanı Barack Obama tarafından, Beyaz Saray Özgürlük Nişanı’na layık görülen isimler arasında yer aldı.

Edebiyat dünyasına kazandırdığı eserleriyle kariyeri boyunca en prestijli ödüllere layık görülen Allende ayrıca, 1973 yılında ABD ve istihbarat teşkilatı CIA tarafından desteklenen askeri darbe ile devrilen ve sonunda intihar eden Şili Devlet Başkanı Salvador Allende’nin de akrabası.

Şili Ulusal Edebiyat Ödülü sahibi ve Amerikan Sanat& Edebiyat Akademisi üyesi yazar Isabel Allende’nin toplam 21 romanı bulunuyor. Eserlerinin tamamı 35 dile çevrilerek, 65 milyon kopya satmayı başaran yazarın, en çok okunan romanlarının başında, kendi hayat hikâyesinden kesitler sunan 1982 baskılı City of the Beasts geliyor. 1999’da kaleme aldığı Daughter of Fortune ve Portrait in Sepia romanları ise, yıllar önce terk etmek zorunda kaldığı ülkesi Şili’nin 19’uncu yüzyılına değiniyor.

Beyaz Saray’dan yapılan resmî açıklamaya göre, “Millî değerleri koruyan, dünya barışına çağrı yaparak, uluslararası arenada yaşanan hukuksuzluklara karşı duruşunu gösteren” kişilere verilen Beyaz Saray Özgürlük Nişanı, bu yıl aralarında oyuncu Meryl Streep, 1989’da ölen koreograf Alvin Ailey ve müzisyen Stevie Wonder’n da bulunduğu toplam 19 kişiye verilecek. Barack Obama konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu 19 cesur ve ilham veren Amerikalıya, ulusumuzun en yüksek sivil nişanını vermeyi sabırsızlıkla bekliyorum” ifadesini kullandı.

Geçen yılın Beyaz Saray Özgürlük Nişanı’na layık görülenler arasında Toni Morrison ve Maya Angelou gibi Afro-Amerikalı yazarlar bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.