Avrupa’nın en uzun açık müzesi

Avrupa’nın en uzun açık müzesi

İsveç Sosyal Demokrat Partisi’nin öncülüğünde 1950’lerden itibaren yaşanan kültür patlaması, İsveç’in başkenti Stockholm’deki 70 millik metroyu, hem en uzun sanat galerisi, hem de Avrupa’nın 50 yıllık sanat tarihinin açık müzesi haline getirdi.

Stockholm Metrosu’nun duvarları, post-modernizmden siyasal devrime uzanan konuları işleyen çeşitli resimler, heykeller ve kabartmalarla süslü.

Metronun bu özelliği, dünyanın en derin kısmında bir otelin inşasına da yol açtı. Metroya bağlanan eski bir gümüş madeni, 500 feet aşağıdaki dünyanın en derin oteline dönüştürülmüş.

Stockholm Metrosu’nda sanat eserleri sergilemek fikri, aslında ondokuzuncu yüzyıldan beri tartışılıyordu. Ancak o dönemde sanat butik salonların dışına çıkamadı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 1950’lerde çeşitli koalisyon hükümetlerinde yer alarak iktidara gelen İsveç Sosyal Demokrat Partisi’nin, Halkın Evi (Folkhemmet) adı verilen ideolojisi, etkili oldu. İsveç’in savaştaki tarafsızlığı sayesinde ekonomisinin zarar görmeden gelişmesi, yüksek gelir vergileri ve sağlık sektörünün ulusallaştırılması, Halkın Evi ideolojisinin sonuçta bir kültürel patlamaya dönüşmesine yol açtı. Böylece Stockholm Metrosu da uzun yıllar süren sosyal demokrat iktidarında, sanatçılara tümüyle açıldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.