Avrupa’dan kültürel miras alanında Türkiye’ye iki ödül

Avrupa’dan kültürel miras alanında Türkiye’ye iki ödül

”2012 yılı Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü/Europa Nostra Ödülleri”ne, Türkiye’den, Milet İlyas Bey Külliyesi Projesi ile Allianoi Girişimi ve Allianoi Kazı Heyeti Başkanı Dr. Ahmet Yaraş layık görüldü.

Avrupa’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu Europa Nostra (Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu) ağına paralel olarak Türkiye’de çalışmalarını yürüten Europa Nostra-Türkiye Derneği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, ödüller, Avrupa Komisyonu’nun kültür programı kapsamında, Avrupa Konseyi ve Europa Nostra tarafından 2002 yılından beri ortaklaşa olarak veriliyor.

Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü/Europa Nostra Ödülleri, ”koruma”, ”araştırma”, ”kişi ve kurumlarda olağanüstü hizmet” ile ”eğitim ve bilinç geliştirme” olmak üzere dört kategoride belirleniyor.

Bu yılki ödül programı kapsamında ödül almaya hak kazanan 28 proje, 31 ülkeden gönderilen toplam 226 çalışma arasından seçildi.

Koruma kategorisinde Türkiye’den Türkiye’den Mimar Cengiz Kabaoğlu’nun müellifliğinde gerçekleştirilen İlyas Bey Külliyesi Koruma-Onarım, Çevre Düzenlemesi ve Sergileme Projesi ödül almaya hak kazandı.

Koruma kategorisi jürisi, ”külliyenin dokümantasyonundaki yüksek kalitenin ve yapı kalıntılarına yapılan hassas müdahale” nedeniyle bu projeye ödül vermeyi kararlaştırdı. 1404 yılında inşa edilmiş olan İlyas Bey Külliyesi Aydın’ın Didim ilçesine bağlı, Menteşe Beyliği’nin başkentliğini yapmış Balat’taki Milet Antik Kenti içinde yer alıyor.

Kişi ve kurumlarda olağanüstü hizmet kategorisinde ise, Allianoi Girişimi ve Allianoi Kazı Heyeti Başkanı Dr. Ahmet Yaraş, ödüle layık bulundu.

2004 yılında kurulan Allianoi Girişimi, dünyanın en iyi korunmuş Roma sağlık kentlerinden biri olan Allianoi’nin, Yortanlı Barajı’nın suları altında kalmaması için uzun yıllar mücadele etti.
Allianoi’nin sular altında kalmasını engellemek üzere, 13 ayrı dava açıldı ve yöre köylülerinden Avrupa Parlamentosu ile Avrupa Komisyonu’na uzanan çok katmanlı bir iletişim ağı oluşturuldu.

Jüri, ödülün gerekçesini ”Bu önemli miras alanını unutulmuşluktan kurtarmak için yürütülmüş olan uzun soluklu kampanya, kültürel mirasın ülke yetkilileri tarafından nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda dünyaya güçlü bir örnek sunmaktadır” olarak açıkladı.
2012 yılı ödülleri, Avrupa Komisyonu’nun Eğitim, Kültür, Çok dillilik ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Androulla Vassiliou ve Europa Nostra Başkanı dünyaca ünlü tenor Placido Domingo’nun da katılımıyla, 1 Haziran Cuma tarihinde Lizbon’da yapılacak tören ile sahiplerini bulacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.