‘Anarşizme giriş dersine’ 90 milyon TL ödediler

‘Anarşizme giriş dersine’ 90 milyon TL ödediler

İngiliz duvar sanatçısı Banksy’nin Weston-super- Mare kasabasında açtığı “kara eğlence parkı”, bölgeye 90 milyon TL kazandırdı.

Duvar sanatının gizemli isimlerinden İngiliz Banksy’nin, çocukluğunu geçirdiği Weston-super-Mare kasabasında açtığı Dismaland isimli tema parkı, bölgeye 90 milyon TL gelir sağladı.

Sonu mutlu hikâyelere inat içinde korku temalı pek çok eserin yer aldığı distopik sergi 20 Ağustos’ta kapılarını açmış ve şimdiye dek 150 binden fazla kişi parka akın etmişti. Her gün ortalama dört bin kişinin ziyaret ettiği parkın biletlerinin satışı internetten yapılıyordu ve site yoğun talep üzerine defalarca çökmüştü.

Ziyaretçilerin kasaba ekonomisine katkıları, yetkililerin tahminlerinin yaklaşık 3 katı oldu. En büyük geliri bölgedeki otel, pansiyon ve lokantalar elde etti.

Taraf gazetesinin haberine göre, 1937’de açılan ancak 2000’de kapatılan açık hava eğlence havuzu Western-super-Mare’de Dismaland’i inşa eden Banksy, parkı “Bir sanat festivali, kara eğlence ve Anarşizm’e giriş dersi” olarak nitelendirmişti. Parktaki eserler arasında en dikkat çekenler, havuzlarda Akdeniz’deki trajik sonlarıyla bilinen içinde göçmen heykellerinin bulunduğu tekneler.

Havuzların birinde bir zamanlar Kuzey İrlanda’daki ayaklanmaya müdahale etmekte kullanılan bir polis zırhlı aracına monte edilen çocuk kaydırağı da büyük ilgi görüyor.

Dismaland’in hazırlıkları ise son derece gizli yürütüldü. Havuzun bulunduğu alan, gizli hazırlık süresince halka kapatıldı ve Grey Fox adlı bir filmin çekimlerinin yapıldığı söylendi ki Grey Fox adlı bir film gerçekten çekiliyor ve Eylül 2016’da vizyona girmesi planlanıyor.

Hazırlığın gerçekte Dismaland “Kara Eğelence” Parkı için yürütüldüğünü ise bölge belediye meclisinden sadece dört kişi biliyordu. Bu “gizli bilgi”yi bilip de paylaşmaya Muhafazakâr Partili meclis üyesi Nigel Ashton, “Bu hazırlığı çok fazla insanın bilmesine gerek yoktu” derken, Banksy’nin projesine neden “Evet” dediğini şöyle özetlemişti: “Proje hakkında çok derin düşündüm, yaklaşık 2.5 saniye… Sonra da evet dedim.” ifadelerini kullanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.