Amerika’ya gitmek isteyen öksüzler!

Amerika’ya gitmek isteyen öksüzler!

Kimi kısa filmler, nice uzun metrajdan daha çok şey anlatır.


Ama yine de yetmez insanoğluna; illa sündürecek mevzuyu! Geçtiğimiz aylarda Guillermo Del Toro yapımcılığında vizyona giren ‘Mama’ filmini izlemiştik mesela. İki yıl önce festivallerde gösterilen aynı adlı kısa filmden uyarlanan 100 dakikalık yapım, 3 dakikalık kısa filmden daha fazla bir şey söyleyememişti.


Bu duruma güncel bir örnek var bu haftanın vizyonunda: ‘Neredesin Süpermen? / Bekas’. Filme bulunan Türkçe isim, yönetmenin ‘Amerika güzellemesi’ çabasına ‘cuk’ oturuyor. Filmin orijinal adı ise ‘kimsesiz, öksüz’ anlamına gelen Farsça bir kelime: Bîkes. Karzan Kadir’in, aynı oyuncularla bir kez daha, ama bu kez uzun metraj olarak çektiği film, Amerika’nın ilk körfez çıkarmasından biraz önce, 1990 yılında Kuzey Irak’taki Kürt bölgesinde geçiyor. Hem öksüz hem yetim iki kardeşin, Amerika’ya gitmek için sınırdan kaçak geçmeye çalışan 10 yaşındaki Dana ile 6 yaşındaki Zana’nın macerasını anlatıyor film. İki öksüz kardeşin hayatı, köyde seyrettikleri Süpermen filminin ardından ilginç bir hal alır. Süpermen’e hayran olan iki kafadar, ne olursa olsun, onun ülkesine gitmeyi kafaya koyar. Ama bunun için sınırı geçmeleri gerekmektedir.


2010 yılında aynı adlı 28 dakikalık kısa film, klasik ifadeyle bir ‘samimiyet’ ürünüydü. Gerçi Bahman Ghobadi, aynı konuda daha derinlikli ve politik filmleri yıllar önce çekmişti. Sarhoş Atlar Zamanı ile Kaplumbağalar da Uçar filmlerinin üzerine bir şey koyamıyordu söz konusu kısa film. Fakat yine de bir samimyet etrafında şekillenmişti. Amerika’nın Körfez operasyonları öncesinde Saddam Hüseyin yönetiminde yaşayan öksüz iki kardeşin hikâyesinin sıcaklığı ilgi çekiciydi. Fakat kısa filmi uzatma hamlesi, hikâyeye bir şey katmayan bir yığın handikapa yol açıyor. Üstelik, yönetmenin ahlaki duruşu da iyice sekteye uğruyor. Kısa filmde olmayan iki kola sahnesi var mesela. Zaten baygınlık veren Amerika güzellemesi yetmezmiş gibi bir de iki kardeşin kola kamyonundan kola çalmaları filmin ahlaki yönünü sorgulatıyor. Ayrıca, sınırdan geçerken karşılaşılan Saddam askerleri dikkat çekici. O dönem henüz özerkliğe kavuşmamış Kuzey Irak’ın ayrı bir devletmiş gibi, oradan Saddam Hüseyin’in yönetimindeki Irak’a geçiş yapmaları kafa karışıklığına sebep oluyor. ABD’nin Saddam sonrası Irak’a yaptıklarını da düşününce filmin Amerika güzellemesi iyice sevimsiz bir hal alıyor.


Bir başka deyişle, ‘Neredesin Süpermen?’ filmi, sinekten yağ çıkarma çabasının kurbanı oluyor. Bu gereksiz gayret yüzünden de sempatik olmaya çalışırken antipatik bir filme dönüşüyor.


NEREDESİN SÜPERMEN?

BEKAS

YÖNETMEN

KARZAN KADER

OYUNCULAR

ZAMAND TAHA SARWAR FAZIL

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.