Amerikalı anne-babaları filmlerdeki en büyük endişesi cinsellik

Amerikalı anne-babaları filmlerdeki en büyük endişesi cinsellik

Şiddet ve -sinkaflı küfürler hariç- dil, anne babaları filmlerde endişelendiren unsurlar sıralamasında gerilerken, cinsel içerik ilk sıradaki yerini korumaya devam ediyor.

Söz konusu bulgular, Amerika Film Derneği (MPAA) ve Ulusal Tiyatrocular Derneği’nin ortaklığında yürütülen gönüllü Sınıflandırma ve Derecelendirme Yönetimi’nin (Classification & Rating Administration- CARA) hazırladığı 2015 yılına ait raporunun bir parçasını oluşturuyor.

Raporla ilgili haber Hollywood Reporter dergisinde yayınlandı. Rapora göre ABD’deki anne-babaların %80’i film derecelendirme sisteminin genel olarak doğru olduğuna inanırken, bu yüzdenin çoğu da bir çok cinsel içeriğin bir filme 17 yaş sınırı (R rating) konulması için yeterli olduğuna ve 13 yaş sınırı (PG-13) olanlarda ise sinkaflı küfrün bir kez dahi kullanılmaması gerektiği düşüncesinde.

Cinsellik ve dil konusunda şiddete göre daha katı olduğu gerekçesiyle eleştirilere maruz kalsa da, CARA, kendi derecelendirmelerinin anne-babaların çoğunun görüşüyle tutarlı olup olmadığını belirlemek amacıyla ülke genelinde anketler düzenliyor.

CARA başkanı Joan Graves MPAA’nın blog sayfasında Nielsen tarafından yürütülen çalışmayı duyururken şu ifadeleri kullandı: “Derecelendirme kurulunun görevi bir filmi ülke genelinde anne-babalar nasıl derecelendiriyorsa aynı şekilde derecelendirmek. Çalışma boyunca biz sadece bilgi ve yönlendirme sağlıyoruz. Herhangi bir sansür ya da filmin sanatsal değeri konusunda bir derecelendirme yapmıyoruz. Ekip, çalışmadaki her film gösteriminden önce ‘Bu filmi kendi çocuğuma izlettirmeden önce neleri bilmek isterdim?’ sorusunu sorup işi son derece ciddiye almakla yükümlü. Her ailenin güvenebileceği bir derecelendirme sistemi oluşturmuş olmaktan gurur duyuyoruz. Kalıcı olması hedeflenen her sistem gibi bizimkisi de zamanla oluşabilecek sosyal standartlardaki değişiklikleri yansıtmak üzere kendini yenileyen bir sistem. Ailelerden dönüşler alarak onları yeterince bilgilendirebildiğimizden ve yine onlar adına üzerimize düşenin en iyisini yaptığımızdan emin olmaya çalışıyoruz.”

Kısa süre önce yapımcı Michael Moore, “Where to Invade Next” adli son belgesel çalışmasına CARA tarafından içerdiği çok sayıda sinkaflı küfür, bazı şiddet görüntüleri, uyuşturucu kullanımı ve az da olsa açık saçık sahne içerdiğinden ötürü 17 yaş sınırı konulunca kurumu topa tutmuştu. Gezi günlüğü formatındaki yapım, ABD’ye kıyasla diğer ülkelerin sosyal ve ekonomik meseleleri nasıl değerlendirdiğini ele alıyor.

2015 derecelendirme çalışması, CARA’nın kamuoyuyla tamamını paylaştığı ilk anket olma özelliğini taşıyor. Çalışmada, genel olarak ailelerin %99 ‘u film derecelendirme sisteminden haberdar ve tamamına yakını da uygulamayı faydalı buluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.