Amazon’dan George Orwell’li yanıt

Amazon’dan George Orwell’li yanıt

Amazon ile ABD’li yayınevleri arasındaki e- kitap savaşı durulmuyor. 900’ü aşkın yazarın şirketi adil davranmaya çağıran açık mektup yayımlamasının ardından, son hamle Amazon cephesinden geldi.

Okurları harekete geçirmeye çalışan Amazon, George Orwell’i alıntılayarak tartışmaya edebî bir cephe kazandırdı.

Amazon, okurları ABD’nin en büyük dördüncü yayınevi olan Hachette’in CEO’suna e- posta atmaya çağırdı. CEO Michael Pietsch’in e-posta adresini yayınlayan Amazon, okurları ve bünyesinde e-kitapları satılan yazarları “daha ucuz e-kitaplar için seslerini çıkarmaya davet etti.

Metinde, okurların e-postalarına ne yazması gerektiği de kalem kalem sıralandı. E-kitap teknolojisi 1930’lu yıllarda ciltsiz kitapların kullanıma girmesine benzetilirken, o dönemde ciltsiz kitaplara insanların şüpheyle yaklaştığı vurgulandı.

Ne ki, çağrı metninde kullanılan George Orwell alıntısı kafaları karıştırdı. Metinde, “Orwell, ‘Yayıncılarda biraz aklıselim olsaydı, biraraya gelerek onları (ciltsiz kitapları) bastırırdı’ diyor. Evet, Orwell de tezgâha katılmıştı” ifadeleri yer alıyor. Ne ki, Amazon yetkililerinin totaliter rejimleri eleştirmekten sakınmayan Orwell’i pek de anlamadığı görülüyor.

Zira Orwell’in 1936’da New English Weekly’ye yazdığı bir eleştiri metninde yer alan alıntı, aslında yayıncılık sektörünün geleceğinin ciltsiz kitaplarda olduğunu, ciltsiz kitap satmayan yayıncıların zarara uğrayacağını ironik bir dille anlatıyor.

Amazon yetkilileri, konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmazken, okurlar da “Orwell’i kötü göstermeye çalıştığı için” sosyal medyada Amazon’a tepki gösteriyor. 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.