Alan Moore’dan rekor uzunlukta bir roman

Alan Moore’dan rekor uzunlukta bir roman

Çizgi roman dünyasının en saygı duyulan isimlerinden biri olan Alan Moore, ikinci romanını tamamladı.

Watchmen ve V for Vendetta gibi çizgi romanların yazarı olarak bir hayli haklı bir şöhret edinen Moore’un yeni romanı Jerusalem takriben bir milyon kelimeden oluşuyor.

Moore’un kızı Leah Moore, Facebook hesabından yaptığı açıklamada yazarın romanını nihayet tamamladığını açıkladı. Moore, “Şimdi o uzunluktaki bir kitabın redakte edilmesi kaldı, sonra her şey tamamlanmış olacak” yazdı. Moore, romanın “bir milyon kelimeyi aştığını” da sözlerine ekledi.

Moore’un sözleri şu şekilde daha iyi anlaşılabilinir: Tarihteki en uzun romanlardan biri olarak kabul edilen Samuel Richardson’ın 1748 tarihli Clarissa, or, The History of a Young Lady yaklaşık 970 bin kelimeden oluşuyor. Tolstoy’un Savaş ve Barış eseri ise 560 bin küsur kelimeden oluşuyor.

Alan Moore, 2008’den bu yana ikinci romanı üzerinde çalışıyor. Moore’un hayata gözlerini açtığı Britanya’da bulunan Northampton’ın yakınlarındaki bir bölgede geçen Jerusalem, tarihî olaylar ışığında kasabanın ve kasabalıların öyküsünü anlatıyor.

Moore, 2011’de New Statesman gazetesine verdiği söyleşide, “İşinin ehli her editör, bu kitabın en az üçte ikisini kesip atmam gerektiğini söyleyecektir ama bunu yapmayacağım. Eminim Herman Melville’in de bir editörü yoktu; olsaydı, (Moby Dick’teki) balina avcılığı hakkındaki bütün o sıkıcı bölümleri kesip atmasını söylerdi. ‘Sadede gel Melville, sadede’ derlerdi” sözleriyle romanı kısaltmaya yanaşmayacağının da sinyallerini vermişti.

Moore, aynı dönemde verdiği bir başka söyleşide “Galiba insanlar bu kitabı yerinden kaldırmakta bile zorlanacak. E- kitaba falan karşı değilim, yeter ki benim kendimi sakatlama pahasına da olsa rafıma koyabileceğim matbu bir kopyam olsun” demişti.  Alan Moore, kitabın basılması için henüz bir yayıncıyla anlaşmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.