Alamo Kalesi çürümeye terk edildi

Alamo Kalesi çürümeye terk edildi

Western filmlerinin unutulmaz Amerikalı aktör ve yönetmenlerinden John Wayne’in rol aldığı 1960 yapımı Alamo Kalesi filmi için inşa edilen plato unutuldu.

Uzun yıllar ABD sinema tarihinin en önemli turistik lokasyonlarından biri olan Alamo Kalesi ve bulunduğu köyün birebir gerçeğini yanıtsan platoya artık kimse ilgi göstermiyor. 19’uncu yüzyıl başlarında, Teksaslı Amerikalılar ile Meksikalılar arasında savaşa sahne olan kalenin bulunduğu köy, Teksas’ın San Antonio şehrinde bulunuyor.

Filmin aynı zamanda yönetmenliğini de üstlenen başrol oyuncusu John Wayne, Alamo‘nun gerçek bir Western atmosferinde geçmesini istediği için, inşaatı iki yıl süren bir plato kurdurmuştu.

Terk edilmiş Alamo platosunun hem bekçiliğini, hem de sinema tarihçiliğini yapan Rich Curilla, “John Wayne’in bu köyü bilinçli olarak, sadece bir film platosu değil, aynı zamanda gerçeğine yakın bir tarihi anıt niteliğinde inşa ettirdiğini” ifade etti.

Plato, en parlak dönemlerinde Jimmy Stewart, Dean Martin ve Raquel Welch gibi yıldızları ağırladı. 60’lı ve 70’li yıllar boyunca, 40 büyük film ve televizyon dizisi ile yüzlerce belgesel ve müzik videolarının çekildiği Alamo Köyü film platosunda işler, 1980’lerde bozulmaya başladı. Zira, köyün yakınlarından geçen otoyol yerine kuzeydeki eyaletlerarası yol kullanılmaya başlandı. Platonun üzerine kurulduğu arazinin sahibi 2009’da ölünce köy, mirasçıları arasında paylaşıldırıldı. Böylece turistik ziyarete de kapatılan köydeki binalar ve duvarlarda çatlaklar oluşmaya başladı.

Bölgeden edinilen bilgilere göre, Teksas Film Komisyonu ve Teksaslı zengin işadamları, şu günlerde para toplayıp platoyu mirasçılardan satın almak ve restore etmek üzere kolları sıvamış durumda. Çekimleri 1960 yılında tamamlanan Alamo filmi, 12 milyon dolar bütçesiyle zamanın en pahalı filmi olmuştu.

Birçok dalda Oscar’a aday olan filmde, John Wayne, Davy Crockett’i, Richard Widmark da Jim Bowie’yi oynuyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.