6.5 milyon dolarlık fotoğraf

6.5 milyon dolarlık fotoğraf

Avustralyalı Amerikan fotoğrafçı Peter Lik tarafından çekilen “Phantom” adlı fotoğraf 6.5 milyon dolara satılıp, tüm zamanların en pahalıya satılan fotoğrafı olarak tarih yazdı.

Fotoğraf, Lik’in “Illusion” ve “Eternal” adlı diğer iki çalışmasını da 2.4 milyon dolar ve 1.1 milyon dolara satın alan özel bir koleksiyonere satıldı.

“Tüm fotoğraflarımdaki temel amaç doğanın gücünü yakalamak ve birini fotoğrafa karşı bağlı ve tutkulu hissettirecek şekilde iletmek” diyor Lik basın bülteninde.

“Doğada bulunan belli dokular ve konturlar, siyah beyaz fotoğrafçılığa güzel bir şekilde katkıda bulunuyor. Açık ve karanlık yerlerin arasındaki kontrast yoğunluğu hayret vericiydi ve bugüne kadar yarattığım en güçlü fotoğraflardan birinin oluşmasını sağladı” diye ekliyor Lik.

“Phantom” kavisli kayaları ve ışık huzmeleriyle fotoğrafçıların gözde yeri olan Arizona’nın Antilop Kanyonu’nda çekilmiş.

The Guardian  “Phantom”u “gösterişçi bir otel odasında görebileceğiniz şatafatlı çerçevelenmiş bir poster” olarak tanımlıyor.

Sanat eleştirmeni Jonathan Jones köşesinde; “Bu rekor-fotoğraf, kendini sanatçı sanan fotoğrafçıların tipik bir örneği. Bu, türetilmiş, çalışılmış romantizminde duygusal ve sonuç olarak oldukça zevksiz” diye yazarak fotoğrafı eleştiriyor.

“Bu resimsi şeyi yüksek sanat zanneden kişi parasını nereye harcayacağını bilemeyecek kadar aptal olmalı” diye ekliyor Jones.

En pahalı fotoğraf rekorunun bir önceki sahibi, Alman sanatçı Andreas Gursky’nin “Rhein II” çalışmasıydı ve 2011’de 4.3 milyon dolardan fazla bir paraya satılmıştı. Binalarla insanların dijital olarak kaldırıldığı Ren Nehri’ni tarif eden bu fotoğraf da afallatıcı derecede karmaşık bir fotoğraf değildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.