300 yıllık Osmanlı kitabeleri Rusya’da bir kütüphanede ortaya çıktı

300 yıllık Osmanlı kitabeleri Rusya’da bir kütüphanede ortaya çıktı

Osmanlı’nın Bulgaristan’da bulunan kalelerinden sökülen Osmanlı kitabeleri, Rusya’nın St. Petersburg şehrindeki bir kütüphanede ortaya çıktı

Rusya gündemi ile Türkçe yayın yapan www.haberrus.com haber portalında yer alan habere göre, aralarında Sultan II. Mahmut’un tuğrasının da bulunduğu kitabelerin en eskisinin 300 yıllık olduğu belirtiliyor. St. Petersburg Ulusal Kütüphanesinde bulunan 10 adet kitabenin üzerindeki hat dahil, ilk günkü orijinalliğini koruması dikkat çekiyor.

Kitabelerle ilgili olarak açıklama yapan Ulusal Kütüphane El yazmaları Bölüm Yardımcısı ve Tarihçi Anatoliy Alekseev, kitabelerin 1877-78 Osmanlı-Rus harbi sonrasında Rus askerleri tarafından işgal edilen Vidin ve Şumla gibi Türklere ait kalelerden Rus topraklarına getirildiğini söyledi. Rusya’da koruma altına alınan kitabelerin Savaş Bakanlığı’na devredildiğini ifade eden Alekseev, buradan da kütüphaneye hediye edildiğini belirtti. 

Kitabelerin kütüphanede antik Yunan ve Arap yazıtlarıyla birlikte sergilendiğini kaydeden Alekseev, “Yazıtların kütüphanede sergilenmesinin sebebi, gelen okuyuculara dünya tarihinin zenginliğini göstermek. Ayrıca ziyaretçiler yazıların sadece ağaç ve kağıda değil, taşlara da işlenmiş olduğunu görüyorlar.” şeklinde konuştu.00001978183

Kütüphanede kitabeler dışında zengin bir Osmanlıca el yazması arşivi de bulunduğunu sözlerine ekleyen Alekseev, “Ayrıca Kırım hanlığına ve İranlılara ait el yazması koleksiyonlarımızda var. Bu koleksiyonlar bir yandan araştırmacıların ilgisine sunulurken, bir yandan da uluslararası projeler üretmemizi sağlıyor.” dedi.

Sergilenen eserler içinde, 1093 yılına ait Filistin’in Aşkelon şehrinden getirilen Arapça kitabeler ve 300’lü yıllara ait antik yunan eserleri de bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.