2012 Nobel Barış Ödülü AB’ye verildi

2012 Nobel Barış Ödülü AB’ye verildi

Dünyanın en çok merak edilen ödüllerinden biri olan Nobel Barış Ödülü, bu yıl Avrupa Birliği’ne verildi. Norveç’in başkenti Oslo’daki Nobel Enstitüsü’nden yapılan resmi açıklamada Avrupa Birliği’nin son 60 yıldır Avrupa’da barışa katkısından dolayı ödüle layık görüldüğü ifade edildi. Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki demokrasi ve insan haklarının gelişimine katkıda bulunduğunun belirtildiği açıklamada “Geçtiğimiz on yılda Türkiye’nin üyelik olasılığı ülkedeki demokrasi ve insan haklarının gelişimine katkıda bulunmuştur.” ifadelerine de yer verildi.

Ödülün ardından bir açıklama yapan Nobel Komitesi Başkanı Thorbjoern Jagland “AB, 60 yıldan fazla süredir barış, uzlaşma, demokrasi ve insan haklarına katkıda bulundu” dedi. Jagland, 2. Dünya Savaşı sonrasında birleşmeyi başaran Avrupa Birliği’nin 1989 yılında Berlin Duvarı’nın yıkılmasının akabinde eski komünist ülkelerde yeniden istikrarın sağlanmasına katkıda bulunduğunu söyledi. Kararın oy birliği ile alındığının altını çizen Jagland, AB’nin Avrupa kıtasını savaştan çıkararak barış ortamına götürdüğünü kaydetti.

Sık sık dünyanın en büyük barış projelerinden biri olarak adlandırılan Avrupa Birliği (AB) bu yıla kadar defalarca Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmişti. Temeli, 1951 yılında 6 ülkenin katılımıyla imzalanan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu ve 1957 yılında imzalanan Roma Anlaşması’na dayanan Avrupa Birliği’ne şimdi 27 ülke üye. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu çeşitli ülkeler de birliğe üye olmak için müzakere ediyor.
Nobel Barış Ödülü geçtiğimiz yıl barış ve demokrasiye katkılarından dolayı Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf, Liberya eski Devlet Başkanı Leymah Gbowee ve bir süre önce Türkiye vatandaşlığına geçen Yemenli aktivist Tevekkül Kerman’a verilmişti. Ödül 2001 yılında ise Birleşmiş Milletler ve Genel Sekreteri Kofi Annan’a verilmişti.
İsveçli Bilim Adamı Alferd Nobel’in vasiyeti üzerinde 1901 yılından bu yana verilen Nobel Barış Ödülü geçen zaman içerisinde zaman zaman kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

İşte son 10 yılda verilen bütün Nobel Ödülleri:
2012 – Avrupa Birliği
2011 – Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee, Tawakkol Karman
2010 – Liu Xiaobo
2009 – Barack H. Obama
2008 – Martti Ahtisaari
2007 – İklim Değişimi Hükümetler Arası Paneli (IPCC) , Albert Arnold (Al) Gore Jr.
2006 – Muhammad Yunus, Grameen Bank
2005 – Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) , Mohamed ElBaradei
2004 – Wangari Muta Maathai
2003 – Shirin Ebadi
2002 – Jimmy Carter
2001 – Birleşmiş Milletler, Kofi Annan
2000 – Kim Dae-jung

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.