11 Asırlık Öşvank Kilisesi tehlike altındaki 100 anıt listesinde

11 Asırlık Öşvank Kilisesi tehlike altındaki 100 anıt listesinde

Merkezi ABD’de bulunan Dünya Anıtlar İzleme Kurulu, Erzurum’un Çamlıyamaç köyündeki 11 asırlık Öşvank Kilisesini, en tehlike altındaki 100 anıt listesine aldı. Gürcü Kralı Kuropalat Adarnese’nin oğulları David ve Prens Bagralt tarafından 963-973 arasında yaptırılan Öşvank Kilisesi, bugünlerde adeta yıkılmaya yüz tuttu.   


01kiliseErzurum’un Uzundere ilçesi Çamlıyamaç köyündeki kiliseye dünya Hıristiyan Gürcülerince çok büyük önem atfedilmekte. Her yıl yerli turistlerin yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinden teologlar ve turistler bu kiliseyi ziyarete geliyor. 1000 yıllık süreçte tavanı ile duvarlarında önemli çökme ve yıkılmalar meydana gelen, kabartma bazı sütunları çalınan Öşvank Kilisesi bir süre cami olarak kullanıldı. 1985’te Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilerek, korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları arasına alındı.


Gürcü Kralı Kuropalat Adarnese’nin oğulları David ve Prens Bagralt tarafından 963-973 arasında yaptırılan Öşvank Kilisesi’nin kabartma taşlarla süslü 1.5 metre yükseklikteki sütunlarından bazıları 4 yıl önce çalındı. Tek parça sütunu çıkaran yağmacılar, tarihi eserin çökmesini önlemek için yerine ağaç kütük koydu. Türkiye ile Gürcistan, Türkiye’nin Gürcistan’da bir cami onarması, Gürcistan’ın da Öşvank Kilisesini onarması konusunda anlaştılar. Ancak aradan 3 yıl geçmesine rağmen Gürcistan onarıma başlamadı.


Merkezi ABD’de bulunan Dünya Anıtlar İzleme Kurulu, Çamlıyamaç köyündeki 11 asırlık Öşvank Kilisesi’ni, en tehlikedeki 100 anıt listesine aldı. Dünya Anıtlar İzleme Kurulu daha önceden de Haydarpaşa Garı ve Büyükada Rum Yetimhanesi’ni de en tehlikedeki 100 anıt listesine almıştı.


Çamlıyamaç köyü sakinleri Öşvank Kilisesi’nin özellikle Gürcülerin Kabe’si olarak nitelendirildiğini belirtti. Kilisenin bakımsızlık ve doğal şartlar nedeniyle yıkılmaya yüz tuttuğunu ifade eden vatandaşlar, biran önce restorasyon çalışması yapılması gerektiğini kaydettiler.


Gürcü Bagrat Devleti döneminde önemli dini eserlerden olan Öşvank Kilisesi 958-966 yıllar arasında Gürcü Kralı Adarnesi III’ün oğulları Bagrat ve Davit tarafından yaptırılmıştır.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.