Zarrab’ın bir sonraki duruşması 6 Eylül

Zarrab’ın bir sonraki duruşması 6 Eylül

Kara para aklama, dolandırıcılık ve İran’a uygulanan yaptırımları delme suçlamaları ile New York’ta tutuklu olarak yargılanan İran asıllı iş adamı Reza Zarrab’ın bir sonraki duruşma tarihi belli oldu. Davanın bir sonraki oturumu 6 Eylül tarihinde yapılacak.

New York saatiyle 09.00’da başlayan ve 10 dakika süren duruşmada, Zarrab davasının işleyiş takvimi belirlendi.

Buna göre 15 Temmuz’da Zarrab’ın avukatları mahkemeye ‘davanın düşürülmesi gerektiğine ilişkin’ belgeleri içeren bir dilekçe sunacak. Başsavcılık da 5 Ağustos tarihine kadar bu dilekçeye karşı görüşünü bildirecek. 19 Ağustos tarihinde ise savunma makamı yine bu görüşe karşı bildirimde bulunacak.

Bu süreç içinde, davanın düşmemesi ya da herhangi bir anlaşmaya varılmaması durumunda, Reza Zarrab 6 Eylül’de yeniden hakim karşısına çıkacak. Bu duruşmada da savunma ve iddia makamları sözlü olarak haklılıklarını kanıtlamaya çalışacak. Avukat Benjamin Brafman yine davanın düşürülmesi talebinde bulunacak.

Reza Zarrab duruşmaya, tutuklu olarak kalmakta bulunduğu  Metropolitan Cezaevi’nden, yeraltından tünelle bağlantısı olan mahkemeye güvenlik görevlileri eşliğinde getirildi.

Davaya bakan Yargıç Richard Berman, duruşmanın başında Zarrab’ın avukatı aracılığıyla yaptığı kefaletle serbest kalma başvurusunu reddettiğine değindi ve hem hem savunma hem de savcılık makamının davanın seyrine ilişkin görüşlerini sordu. Avukat Benjamin Brafman, yargıcın kefalet talebini reddetmesine ilişkin temyize başvurmayı düşündüklerini belirtti.

Ellerinde binlerce email ve transfer dökümanlarının bulunduğunu ve bunun İngilizce’ye çevrilmesi gerektiğini hatırlatan Brafman, Metropolitan Cezaevi’ndeki (MCC) bilgisayarların ellerindeki belgelerin formatını çözmeye yetmediğini ve bunun sorun oluşturduğunu söyledi. Brafman, çok sayıda belgenin incelenip ona göre savunma hazırlayacakları için dava tarihin Şubat 2017’ye alınması teklifinde bulundu.

Tecrübeli avukat bu sorunu çözmeye çalışacaklarını ancak çözemedikleri takdirde bu sorunun çözümü için mahkemeden yardım talep edeceklerini belirtti.

Yargıç ise belgelerin incelemesinin tamamlanacağı zamana göre değiştirilebileceğini ancak şu an için dava tarihinin 23 Ocak 2017 olacağını açıkladı.

Davanın düşmemesi ya da bir anlaşmaya varılmaması halinde, Reza Zarrab’ın yargılanması 23 Ocak 2017’de jürinin de görev alacağı mahkemede sürdürülecek.

Yargıç Berman, Eylül ayında tekrar bir araya gelip, davanın neresinde olduklarını tekrar görüşeceklerini ve bunun için ‘ön duruşma’ ihtiyacı olup olmayacağını tekrar konuşacaklarını söyledi.

İlk tutuklandığı sırada sakallarını kesen Zarrab’ın, yeniden sakal bıraktığı, bir önceki duruşmaya göre daha ‘kaygılı’ olduğu gözlendi.

Davaya bakan Yargıç Richard Berman, Türkiye, İran ve Makedonya pasaportları bulunan Zarrab’ın kefaletle serbest bırakılması durumunda kaçma riski bulunduğu gerekçesiyle geçtiğimiz hafta geri çevirmişti. Berman, gerekçeli kararında Zarrab’ın kefalet talebinde gerekli güvenlik önlemlerin sağlanmadığını belirtmişti.

Davayı ABD’de bulunan Türk gazetecilerin yanı sıra CHP Amerika temsilcisi Yurter Özcan ve uluslararası hukuk danışmanı Yegane Güley davayı CHP adına takip etti. Duruşmada Zarrab’ın bir diğer avukatı Şeyda Yıldırım da hazır bulundu.

New York’taki Metropolitan Cezaevi’nde tutuklu bulunan Zarrab’ın toplam 75 yıl hapis cezası isteniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.