‘Zarrab, ABD’ye bilerek gidip, kendini tutuklattı’

‘Zarrab, ABD’ye bilerek gidip, kendini tutuklattı’

İran Meclisi Yolsuzluk Komisyonu üyesi Emir Abbas Sultani, New York’ta tutuklu bulunan Reza Zarrab hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Zarrab’ın daha önceden hazırlanan bir plana göre ABD’ye gidip tutuklandığını belirten İranlı Milletvekili Sultani, İran’da idam cezası alan Babek Zencani ile Zarrab arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Zarrab’ın “Türkiye’de kalmaya devam etmesi halinde İranlı yetkililer tarafından yakalanacağını düşündüğünü” kaydeden Sultani, bu nedenle ‘kendini güvene almak için ABD’ye bilerek gittiğini’ söyledi. Sultani, İran’ın Zarrab için ABD’den herhangi bir iade talebinde bulunmadığını belirtti.

Al Monitor‘a konuşan Sultani, “Zarrab’ın önemli bir insan olduğuna” dikkat çekerek “Zencani ile Zarrab arasında fark yok. Artı, Zarrab önemli bir insan. Zencani davasında da önemli bir figür. Zencani’nin İran’daki davasında onu gizli bir tehlike beklediğini hissetti. Türkiye’de kalması halinde İranlı yetkililer tarafından yakalanacağını düşündü” değerlendirmesinde bulundu.

Zarrab’ın ‘ABD’ye gelerek kendisine bir sığınak aradığını’ savunan İranlı siyasetçi, “Yargı yetkililerimiz onun davasını takip ediyor. Ankara ile Tahran arasındaki ilişkiler nedeniyle Türkiye’deki durumlar onun için iyi değildi. İranlı yargı yetkilileri tarafından suçlu bulunsaydı Türkiye ile İran arasındaki anlaşma gereği Tahran’a iade edilecekti. İran ile ABD arasında suçluları iade anlaşması yok, bundan dolayı Zarrab ABD’ye gitmeye karar verdi” dedi.

Zarrab için “Fırtınanın (Zencani davası) ne zaman dineceğini ve Zencani’ye ne olacağını bekliyor” diyen Sultani “Şayet Zencani idam edilirse, ölümünün arkasında Zarrab birçok gerçeği inkar eder. Zarrab, Zencani’nin sırdaşı ve şirketlerinin kıdemli yöneticisiydi. İkisi birlikte 70’den fazla şirket kurdular ve birçoğu Zarrab tarafından yönetiliyordu” diye konuştu.

Zarrab’ın, Zencani tutuklanmadan önce İran’a sık sık geldiğini hatırlatan Sultani, “Zencani ile irtibatı olmadığı mesajını defalarca bize iletti. Ama çok açık bir şekilde Zencani ile irtibatı vardı ve onun yöneticisiydi” diye konuştu.

 TÜRK HÜKÜMETİ ZENCANİ VE ZARRAB’I DESTEKLEDİ

İranlı Milletvekili Sultani, Türk hükümetinin Babek Zencai ve Reza Zarrab’ı desteklediğini iddia etti. “Türk mahkemesinin Zarrab’ı nasıl akladığını gördük” diyen İranlı siyasetçi, “Peki Erdoğan neden Zarrab’a yardımcı olmuyor?” sorusunu ise “Erdoğan’ın Zarrab’a yardımcı olmadığını nereden biliyorsunuz? Bunları kamuoyun ilan etmezler” şeklinde yanıtladı.

ZENCANİ’NİN TÜRKİYE’DEKİ MAL VARLIKLARI ZARRAB’A KAYITLI

Zencani’nin Türkiye’deki birçok mal varlığının Zarrab ismine kayıtlı olduğunu savunan Sultani, Zencani ve Zarrab’ın İran Petrol Bakanlığı parasını çalmak dahil 30’dan fazla suçtan suçlandıklarını kaydetti.

Zarrab ile İran’ın eski hükümeti (Mahmud Ahmedinejad) arasında bir bağlantı ve ilişki olduğuna vurgu yapan Sultani, eski hükümette görevli 4 bakanın Zencani davasında rol oynadığını savundu.

İRAN, ZARRAB’I ABD’DEN İSTEMEDİ

Zencani’yi soruşturan komisyonda da görev yapan Emir Abbas Sultani, New York’ta yargılanmasına devam eden Zarrab’ı İran’ın istemediğini söyledi. “İranlı yetkililer Zarrab’ı soruşturmaya başlama kararı alsaydı Zencani olayı şuna kadar çözülmüş olurdu” diyen Sultani, Zarrab için “Kendini darağacından kurtaracak fırsatı yakaladı” dedi.

19 Mart’ta Miami Havaalanı’nda tutuklanan İran asıllı işadamı ABD çıkarlarına karşı komplo kurmak için işbirliği yapmak, İran’a karşı uygulanan uluslararası ambargoyu delmek, banka sahteciliği yapmak ve kara para aklamak suçlamalarından yargılanıyor. Zarrab’ın bir sonraki duruşması 16 Haziran’da yapılacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.