Zarrab 10 gün içinde kefalete başvuracak

Zarrab 10 gün içinde kefalete başvuracak

New York Federal Mahkemesinde çıkartılan Reza Zarrab  hakkında hazırlanan iddianamede yer alan suçlamaları kabul etmedi.

Miami’de tutuklandıktan sonra dün gece New York’a getirilen Zarrab bugün yerel saatle 10.00’da hakim karşısına çıkarıldı. Mahkeme Hakimi Richard Berman duruşmanın aslına geçmeden önce İstanbul’da 2014 yılında katıldığı bir sempozyumunu anlattı. Berman, İstanbul’u çok sevdiğini ifade etti.

Hakim Richard Berman, Zarrab’ a hakkında hazırlanan iddianamede yer alan, ABD çıkarlarına karşı komplo kurmak için işbirliği yapmak, İran’a karşı uygulanan uluslararası ambargoyu delmek, banka sahteciliği yapmak ve kara para aklamak suçlamalarını teker teker yüzüne okudu. Zarrab, iddianamede yer alan suçlamaların hiç birini avukatı Benjamin Brafman aracılığıyla kabul etmedi.

Zarrab’ın ünlü avukatı Benjamin Brafman, 10 gün içinde kefaletle serbest bırakılma teklifinde bulunacaklarını söyledi. Brafman, bir sonraki duruşma tarihinin erken olması teklifinde bulunurken, savcı iddianamede yüz binlerce sayfalık yazışma bilgi ve belge olduğunu bu yüzden iddianame için  en az 30 günlük bir zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi. Daha sonra savcı New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’nın yardımcıların Sidhardha Kamaraju ile avukat Brafman arasında yapılan kısa bir görüşme sonrası hakime 16 Haziran tarihinde anlaştıklarını söyledi.

Hakim duruşmayı 16 Haziran’a erteledi. Berman, daha sonra Zarrab’ın avukatı Benjamin Brafman’a dönerek, “Sayın Zarrab ile birlikte iddianameyi incelemeye vaktiniz oldu mu?” diye sordu.

Brafman, müvekkileri ile ilk kez bugün görüştüklerini ancak ikinci iddianameyi detaylı inceleme fırsatı bulamadıklarını söyledi. Ünlü avukat, savcı ile de bugün görüştüklerini belirtti.

Brafman, hakime  “Sizin İstanbul’daki panele katıldığınızı ve çok adil bir hâkim olduğunuzu biliyoruz. Buna hiç şüphemiz yok” dedi.

Brafman duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Zarrab’ın kefaletle serbest kalması için hâkimi ikna edebilecekleri konusunda “ümitli ve emin” olduklarını belirtti.

Amerikalı avukat, “suçlamaların savunulabilir” olduğuna dikkat çekti.

Zarrab’ı  mahkemede avukatı Benjamin Brafman ve iki yardımcısı savundu.

ZARRAB LACİVERT MAHKUM ELBİSESİ VE AYAKLARI ZİNCİRLİ SALONA GİRDİ

Yaklaşık 20 dakika süren mahkemeyi çoğunluğu gazeteci yaklaşık 20 kişi izledi. Sarraf, mahkemeye çıkartıldığı Manhattan Federal Mahkemesinden yaklaşık 50 metre uzaklıkta olan Metropolitan Correctinonal Center (MCC) ceza ve tutukevinden yer altı tünellerinden mahkeme salonuna kelepçesiz olarak, lacivert tek tip  mahkum elbisesiyle ve ayakları zincirli olarak getirildi. Zarrab ise mahkeme boyunca  sarf ettiği bir kaç söz oldu. Simültane Türkçe tercüme sırasında tercümanlara dönerek ‘Duyuyorum’ ve ‘Anlıyorum’ dedi. Sarraf’ın aşırı kilo kaybettiği ve bitkin olduğu gözlendi. Duruşmayı Türkiye’den gelen avukatı Şeyda Yıldırım da izledi. 

Zarrab’ın tutuklanmasını sağlayan Preet Bharara, duruşmaya katıldı ancak herhangi bir müdahalede bulunmadı.

Mahkemeyi izleyen New York Barosu avukatı Cahit Akbulut duruşma sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Avukat Cahit Akbulut şuanda önemli olan kefalet talebinin yapılacağı tarihi takip etmek gerektiğini söyledi. Zarrab’ın anlaşmaya gidebileceğini söyleyen Akbulut, bu durumun süreç içerisinde belli olacağını belirtti.

Hakimin davanın başında Türkiye’de geçirdiği zamanı anlatmasının normal olduğunu belirten Akbulut “Hakim Türkiye ile olan bağlantısını söylemesi gerekiyordu. O da bunu anlattı”dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.