“Zaman’a el konması Türkiye’de basın özgürlüğünün ölümüdür”

“Zaman’a el konması Türkiye’de basın özgürlüğünün ölümüdür”

İfade Özgürlüğü İçin Kanadalı Gazeteciler (CJFE) Başkanı Tom Henheffer, Zaman gazetesine el konmasının Türkiye’de basın özürlüğünün ölmesi manasına geldiğini söyledi.

Erdoğan’ın diktatöryel eğilimleri olduğunu ve insanların durumun ne kadar kötüye gittiğini anlayamadıklarını belirten Henheffer, uluslararası toplumun yaşananları derhal kınaması gerektiğini söyledi.

Zaman gazetesine mahkeme tarafından kayyım atanmasına dünyanın farklı ülkelerindeki gazeteci derneklerinin tepkileri sürüyor. Son olarak CJFE’den de konuya ilişkin sert tepki geldi.

Zaman Amerika’ya konuşan CJFE Başkanı Henheffer, Türkiye’de basın özgürlüğünün yıllardan bu yana ciddi bir problem olduğunu söyledi. Türk hükümetinin gazetecileri hapse atmakla ünlendiğini kaydeden Henheffer, “Türkiye tarihte en çok gazeteci hapseden ülkelerden biri. Çevik kuvvet gibi büyük bir güç kullanarak gidip bir muhalefet gazetesine el konmuş olması gerçekten büyük bir problem. Bunun hiçbir şekilde gerekçesi olamaz” şeklinde konuştu.

ÜLKENİN BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İLE ALAKASI KALMADI

Henheffer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkeyi diktatörlüğe götürdüğünü dile getirdi. “Yaşananlar ülkede basın özgürlüğü veya ifade özgürlüğü ile alakasının kalmadığını gösteriyor” ifadesini kullandı.

Hükümetin basının işleyişine polis baskısı ve şiddet ile müdahale etmesinin savunulacak bir tarafı olamayacağını kaydeden Henheffer, “Bunun kesinlikle hiçbir gerekçesi olamaz. Erdoğan’ın derhal, derhal bu kararını geri alması ve Zaman’ın ülkedeki insanlar için bağımsız bir ses olmaya, ülkedeki bağımsız bir gazetecilik sesi olmaya geri dönmesine müsaade etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN, DİKTATÖRYEL EĞİLİMLERİ İLE BİLİNİYOR

Türkiye’deki demokratik kuruluşlar hızla aşındığını kaydeden Henheffer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Erdoğan, dünyanın her yerinde güçlü, diktatöryel eğilimleri olan bir olarak biliniyor. Ama maalesef insanlar durumun ne kadar kötüye gittiğinin farkına varamıyor. Bu eğilimi görebiliyorsunuz. Birkaç aykırı sesin hapse atılmasıyla başladı. Bazı blog yazarları kilit altına alındı. Giderek daha, daha ve daha kötüleşmeye devam etti ve şimdi de devlet yüzsüz bir şekilde haber ekiplerine müdahale ediyor ve el koyuyor. Yaşananlar bu ülkedeki ifade özgürlüğünün ölüm ilanı. Uluslararası toplumun devreye girmesi gerekiyor. Bu durumu kınamaları ve Türkiye’de güçlü bir basın özgürlüğü olduğundan emin olmaları gerekiyor.”

Son olarak muhalif seslerin ülkede demokrasisi için önemine vurgu yapan Henheffer, “Hiç muhalif ses olmazsa, hükümete muhalif hiçbir gazete olmazsa ya da muhalif olsunlar olmasınlar siyasi duruşları ne olursa olsun sadece gazeteci olarak bağımsız çalışan gazeteler olmazsa Türkiye’de demokrasinin işlemesi için ülkede bağımsız basının olması şart. Bu kadar basit” şeklinde konuştu.

Kanada’nın önde gelen basın örgütlerinden CJFE, 1981 yılında kuruldu. Merkezi Kanada’nın başkenti Toronto’da bulunan örgüt dünya genelinde gazetecilerin haklarını savunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.