Yüksekdağ’ın vekilliği düşürüldü

Yüksekdağ’ın vekilliği düşürüldü

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), hakkındaki kesinleşmiş hapis cezasını gerekçe göstererek Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğini düşürdü.

Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesi ise HDP’nin diğer eş başkanı Selahattin Demirtaş’a 5 ay hapis cezası verildiğini duyurdu.

Diğer yandan hakkında çıkarılan tutuklama kararı nedeniyle gözaltına alınan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken de tutuklandı.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Başbakanlığın Anayasa’nın 84. maddesine göre, Yüksekdağ’ın kesin hüküm giydiğine dair kesinleşen mahkeme kararı hakkındaki tezkeresini okuttu.

Tezkerede, Anayasa’nın ilgili maddesi uyarınca, Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için gereğinin yapılması talep edildi.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Twitter’dan yaptığı açıklamada kararın Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.

Anayasa’nın 84. maddesinin ilgili kısmı şöyle:

“Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurul’a bildirilmesiyle olur.”

Figen Yüksekdağ Kasım ayında tutuklanmıştı.

Anadolu Ajansı, tutuklu olan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı” gerekçesiyle 5 ay hapse çarptırıldığını duyurdu.

Ankara’da bugün tedavi gördüğü hastaneden çıkarken, hakkında çıkarılan tutuklama kararı nedeniyle gözaltına alınan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’in ise tutuklanmasına yapılan itiraz reddedildi; Baluken tutuklandı.

HDP, eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın devam eden tutukluluk durumları için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yapmıştı.

HDP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, HDP heyetinin yaptığı başvuruda, Anayasa Mahkemesi tarafından bir inceleme yapılmamış olması sebebiyle AİHM’e başvuru yapma zorunluluğunun doğduğu ifade edilmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.