Yolsuzluk operasyonuna yapılan müdahale dünya medyasında

Yolsuzluk operasyonuna yapılan müdahale dünya medyasında

 

Türkiye’yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu uluslararası medyada ilgi odağı olmaya devam ediyor. New York Times, Wall Street Journal ve Washington Post gibi önde gelen gazeteler, skandalı ortaya çıkaran emniyet ve yargıya yapılan müdahaleye geniş yer verdi.

 

Yolsuzluk operasyonları sonrası İstanbul emniyet müdürü dahil 36 polis şefinin görevden uzaklaştırıldığını vurgulayan New York Times, son hadiselerin Erdoğan yönetimi için Gezi Parkı’ndan daha büyük sorunlara yol açabileceğini savundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini yurtdışı bağlantılı suç örgütleriyle savaşıyormuş gibi resmettiğini ileri süren New York Times gazetesi, Erdoğan’ın bu referansı Hizmet Hareketi’ne karşı da kullandığını iddia etti. Erdoğan’ın siyasi kariyerini oluştururken Fethullah Gülen Hocaefendi’den destek aldığına vurgu yapılan yazıda, Erdoğan ve Gülen’in son yıllarda özellikle Ortadoğu politikasında fikir ayrılığı yaşadığı; ama buna rağmen gerginliklerin sessiz tutulduğu belirtildi.

 

Wall Street Journal Gazetesi, haberi “Türkiye’deki baskınlar sonrası polis müdürleri görevden alındı” başlığıyla duyurdu. Yolsuzluk operasyonu sonrası ülke genelinde üst düzey polis yetlililerinin görev yerlerinin değiştirildiğini yazan gazete, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın merkeze çekildiğini, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere toplam 20 şehirde 50’ye yakın polis müdürünün yerlerinin değiştirildiğini vurguladı.

 

Washington Post gazetesi ise bakan çocuklarının gözaltına alınmasının seçim öncesi Erdoğan hükümetini tehdit ettiğini belirtti. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın merkeze alındığını yazan gazete, hükümetin davanın yükünü hafifletmek için 2 yeni savcı atadığına dikkat çekti.

 

REUTERS FLAŞ HABER OLARAK VERDİ

 

Fox News televizyonu da haberi, “Başbakanın müttefiklerini hedef alan yolsuzluk soruşturması sonrasında üst düzey polis yetkilileri kovuldu” şeklinde duyurdu. Fox News, polislerin görevden alınmasını, “Başbakan Erdoğan’ın operasyona karşı atağı” olarak nitelendirdi.

 

Bu arada Reuters haber ajansı, bugün Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki 14 daire başkanının görevden alınmasını flaş haber olarak geçti. Haberde, Başbakan Erdoğan’ın “kirli operasyon” olarak adlandırdığı süreçte görevden almaların devam ettiği belirtildi. Reuters ayrıca ABD Merkez Bankası’nın kararı ve Türkiye’yi sarsan yolsuzluk operasyonu etkisiyle TL’nin dolar karşısında rekor derecede değer kaybettiğini vurguladı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.